Peticiju lekara podržalo i preko 400 članova akademske zajednice i skoro 200 advokata

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), odnosno 431 njenih članova, podržalo je peticiju sada već 2053 lekara koji su pokrenuli inicijativu „ujedinjeni protiv kovida“ čiji je glavni zahtev smena republičkog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Isto su učinili i advokati ali i, za sada, tri organizacije civilnog društva.

Zahtevi „Ujedinjeni protiv kovida“:

Da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala.

Da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Nezavisna istraga; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

Da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

Da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

Da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

„Biti stručan podrazumeva i biti odgovoran kako prema svojoj profesiji, tako i građanima. Promene u zdravstvu ne mogu doći bez angažovanih i solidarnih lekara. Ovim putem se solidarišemo sa onima koji nose teret epidemije na svojim plećima, sa pravom ukazujući na propuste i stanje u zdravstvu, te osuđujemo kampanju koju protiv njih vode predstavnici vlasti“, stoji u pozivu MASA-e koji su potpisali profesori univerziteta i naučnici i istraživači svetskih i nacionalnih istraživačkih institucija.

Peticiji lekara juče su se pridružili i advokati, njih 194.

„Mi, advokati Srbije, podržavamo ujedinjeni-protiv-kovida.net i gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sprovode tabloidi i naci-frekvencije“, stoji u kratkom obaveštenju.

Advokat Čedomir Kokanović, jedan od inicijatora podrške, rekao je juče za N1 da su se advokati organizovali kako bi zaštitili lekare od progona i odmazde vlasti.

„Dosta dugo se u advokatskim krugovima kuva raspoloženje da lekare iz inicijative moramo podržati i ono je pojačano reakcijama vlasti na njihovu inicijativu, koja ima neki oblik progona ili odmazde. Umesto da se njihova kritika shvati i da se nešto uradi, vlast reaguje negiranjem kredibiliteta, što nije u redu, zato osećamo potrebu da stanemo i da ih zaštitimo od tog progona“, rekao je Kokanović za N1.

U javnosti su se pojavila svedočenja potpisnika inicijative lekara koji navode da nakon što je peticija objavljena, trpe pritiske na radnom mestu.

Inicijativu lekara juče su podržali i predstavnici civilnog društva, konkretno Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM).

„Zahtevamo od organa vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika.

Lekari, potpisnici inicijative ‘Ujedinjeni protiv kovida’, postupili su kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“, navodi se u saopštenju, javila je juče Beta.

Njihovoj inicijativi pridružio se i Odbor za ljudska prava Vranje.

S druge strane, predstavnici vlasti, potpisnike inicijative okrivljuju za „iživljavanje nad lekarima“ članovima kriznog štaba i „napade na Aleksandra Vučića“.

Više o inicijativi lekara, kao i ostalim reakcijama čitajte u:

Dok lekari potpisnici apela trpe pritiske, Brnabić tvrdi da je meta napada Vučić

Kisić Tepavčević o peticiji lekara: Svi imamo jedan zajednički cilj; Odluka o smeni Kriznog štaba nije na meni

Inicijativu protiv kriznog štaba potpisalo više od 1200 lekara; Vučić: „To je iživljavanje nad najboljim lekarima“

Jedan od 500 lekara potpisnika otvorenog pisma: Odluke i laži Kriznog štaba pogubne

Otvoreno pismo 350 lekara: Situacija katastrofalna, tražimo novi Krizni štab

Vučić: Srbi spremni da se bore za kafiće i Skupštinu, a samo 1% za KačanikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.