Još jedan sastanak o dinaru bez dogovora, nova runda 13. maja

Vest je ažurirana

Još jedan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara završen je bez konkretnog rešenja. „Kriva je Priština“, ponovo je iz Brisela poručio Petar Petković. „Priština nešto izmišlja, stvari vidi iz sopstvenog mehura, a to nije niti kompromis niti dijalog, već nametanje određenih rešenja koja treba da imaju za cilj legalizaciju jednostranih odluka. Na to ne pristajemo“, kazao je srpski zvaničnik.

Bisljimi: Lajčak pokušava da ispoštuje crvene linije obe strane, ovo bi trebalo da je i poslednji predlog

 

Nakon izjave Petra Petkovića i njegovih optužbi na račun Prištine, medijima se obratio glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi.

Bisljimi je izrazio zabrinutost zbog stavova Beograda o rešavanju pitanja dinara, ali i o formiranju ZSO, navodeći da Srbija želi „legitimisanje prisustva nelegalnih struktura na Kosovu“.

Sa druge strane, rekao je da evropski posrednik Miroslav Lajčak „pokušava da ispoštuje crvene linije“ strana u vezi sa pitanjem dinara.

„Novi predlog gospodina Lajčaka je pokušaj da se stavovi strana približe. To bi trebalo da bude i poslednji predlog. Predlog ide u dobrom smeru, ali zahteva vremena da obe strane analiziraju elemente i pravne implikacije,“ kazao je Bisljimi.

Danas je u prestonici EU održan peti sastanak na koji odlaze glavni prištinski i beogradski pregovarač, Besnik Bisljimi i Petar Petković.

Prošlog četvrtka na sastanku o pitanju dinara u Briselu, za razliku od prethodnih, izostao je susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

Danas je, međutim, došlo do trilaterale.

Šef srpskog pregovaračkog tima, Petar Petković, saopštio je nakon sastanka da je srpska delegacija iznela „sve“ u vezi sa idejama koje je prethodno prezentovala EU o tome kako da se pronađe rešenje za pitanje dinara „s obzirom da je Kurti jednostranom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda na KiM“.

„To je pitanje koje mora hitno da se rešava jer su ugroženi Srbi i srpske institucije na Kosovu“, naveo je.

Kao i nakon prethodnih sastanaka, hvalio je srpsku stranu da sve vreme insistira na dijalogu i da je bila konstruktivna.

Poručuje i da je Beograd poslao nedavne komentare na predloge EU u najboljoj veri, te da su i oni ocenjeni kao konstruktivni i da nude rešenja.

Čak navodi da je uoči sastanka predloge srpske strane pokazao predstavnicima međunarodne zajednice, te da su oni takođe ocenili da su konstruktivni.

Dodaje da se danas razgovaralo upravo o idejama EU.

„Trudili smo se da svojim predlozima unapredimo predloge EU, jer je ideja bila da se unaprede, da svako sa svoje strane dođe sa predlozima, rešenjima, kako da se stvari ubrzaju i da dođemo do saglasja“.

Međutim, kaže da je za to vreme šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi, „dobacivao“.

„Imate Bisljimija koj govori šta jeste a šta nije za njega legalno, šta je u skladu sa zakonom a šta nije“:

„Priština nešto izmišlja, stvari vidi iz sopstvenog mehura, a to nije niti kompromis niti dijalog, već nametanje određenih rešenja koja treba da imaju za cilj legalizaciju jednostranih odluka. Na to ne pristjaemo, pristajemo na dijalog, pronalaženje rešenja gde ćemo se naći na pola puta“.

„Bisljimi potvrdio da je politika Kurtija proterivanje Srba“

Dodaje i da je na sastanku kazao Bisljimiju da „nije sam“, odnosno da postoje dve strane.

„Ono što je za Prišinu nelegalno, za Beograd je legalno, i obrnuto. Ne možete u svom svetu i zamišljanju kako se rešavaju probemi da gradite neku svoju realnost koja nema veze sa onim što je na terenu. Na terenu su ljudi, institucije, postoji život“, kazao je Petković.

Navodi i da je Bisljimi pokušavao da pravi različite paralele, „da ga ne interesuju Srbi koji žele da napuste KiM, već oni koji hoće da se integrišu“.

„Potvrdio je na samom sastanku da je politika Aljbina Kurtija i Prištine proterivanja Srba na KiM. Sve što rade sa dinarom rade da nema naših institucija, da nema naših ljudi na KiM, da nema života Srba na prostoru KiM“, navodi Petković.

„U šta da se integrišu“, upitao je srpski zvaničnik, navodeći da su Srbi „svoji na svome“ i da su „tamo njihove institucije“.

Novi predlozi i novi sastanak

Petković je ujedno saopštio da je Lajčak na sastanku predstavio najnovije „određene ideje“, bez iznošenja istih. Sa druge strane, najavio je da će Beograd uložiti svoje komentare, ali i da će se novi sastanak održati 13. maja.

„Onda ćemo 13. maja videti gde smo, ali u svakom slučaju, pokazaćemo punu konstruktivnost i 13. maja. Ali postoji druga strana koja se zove Beograd – moramo da vodimo računa o interesima našeg naroda, o nacionalnim interesima, da sve što dogovaramo bude u skladu sa zakonima i ustavom Srbije“, kazao je

Petković se nada da će doći do „nekog pomaka“, ali i kaže da to ne zavisi od Beograda.

Sada je svima jasno da je od prvog trenutka bio problem u Prištini, koja je svojom jednostranom odlukom dovela sve do ove situacije, pre svega Srbe na KiM

Iako se nada rešenju, naglašava da nije optimista.

„Posle toliko dobrih predloga sa naše strane, a da vi sa druge strane nemate nikakav feedback i realan pristup tome, jasno vam je da ne postoji politička volja da se stvari rešavanju“.

Uz ZSO bi stvari bile lakše

Petković je danas ujedno poručio da je insistirao na formiranju ZSO.

„Ovo se dešava zato što nemamo ZSO, mnoge stvari bi bile lakše i jednostavnije da imamo ZSO i sprovođenje sporazuma sa prištinske strane, a nemamo ih“, zaključio je srpski zvaničnik.

Povezane vesti:

Lajčak predstavio „kompromisni dokument“ za pitanje dinara i čeka konstruktivne komentarePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.