Bisljimi o dinaru: Novi predog Lajčaka, hoće da ispoštuje crvene linije, ali smo zabrinuti zbog stavova Srbije o ZSO i ilegalnim strukturama

FOTO: Kosovska vlada

Još jednu rundu dijaloga u Briselu o pitanju dinara pratili su oprečni navodi i nedostatak rešenja za pitanje dinara. Strane svaljuju krivicu jedna na drugu. Tako je Besnik Bisljimi izrazio zabrinutost zbog stavova Beograda o rešavanju pitanja dinara, ali i o formiranju ZSO, navodeći da Srbija želi „legitimisanje prisustva nelegalnih struktura na Kosovu“.

Trilaterala

Danas je u prestonici EU održan peti sastanak na koji odlaze glavni prištinski i beogradski pregovarač, Besnik Bisljimi i Petar Petković.

Prošlog četvrtka na sastanku o pitanju dinara u Briselu, za razliku od prethodnih, izostao je susret glavnih pregovarača Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali sa Lajčakom.

Ovaj sastanak je, kao i novi, završen bez rešenja, ali je danas, došlo i do trilaterale.

Ipak, ni Beograd, ni Priština nisu objavile zajedničku sliku, a Lajčak je to učinio tek nakon par sati, uz kratak tekst o sastanku.

Nakon obraćanja Petra Petkovića i njegovih optužbi na račun Prištine za nedostatak konstruktivnosti i volje da se pronađe rešenje, medijima se obratio glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi.

„Srbija vidi ZSO kao mehanizam za legitimisanje prisustva nelegalnih struktura na Kosovu“

On tvrdi da Beograd ima „zabrinjavajuće stavove“ po pitanju transfera finansijskih sredstava u dinarima iz Srbije na Kosovo.

Kaže da je „nastavljena stara igra sa tendencijama da se obezbede metode putem kojih bi dobili garancije za licenciranje nelegalnih institucija poput ‘Poštanske štedionice’ na Kosovu“.

Pregovarač Prištine je ujedno „zabrinut“ zbog onoga što je na sastanku rekla srpska delegacija u vezi sa formiranjem ZSO.

„Danas smo prvi put videli otvoreno dokumentovanje Srbije – kako oni vide proces stvaranja Asocijacije. Dok međunarodna zajednica i Kosovo Asocijaciju vide kao mehanizam koji pomaže opštinama sa srpskom većinom da koordinišu vršenje određenih radnji, Srbija je danas pokazala da to vidi kao mehanizam za legitimisanje prisustva nelegalnih struktura Srbije na Kosovu“, poručio je Bisljim.

„Zabrinjavajući stavovi Beograda, hoće finansiranje paralelnih struktura do Asocijacije“

Razgovarali su o načinu finansiranja srpskih škola i ambulanti, potvrdio je Bisljimi.

„Jedan od problema o kom se proteklih nedelja razgovorilo je kako omogućiti dalje finansiranje škola i ambulanti koje rade u četiri opštine na Severu i u drugim opštinama. Međutim, danas je srpska strana zatražila da bilo koja paralelna struktura Srbije bude finansirana, ali ne želeći da pokažu koje su to paralelne strukture koje oni žele da finansiraju. Njihova ideja je bila da se one finansiraju do osnivanja Asocijacije, a onda pređu u nadležnost Asocijacije. Naravno, njihov predlog nije naišao na razumevanje Lajčaka, a ni naše razumevanje“, kazao je Bisljimi.

Lajčak dao novi, ujedno i poslednji predlog

Sa druge strane, i Bisljimi je nakon Petkovića potvrdio da je izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, danas izašao sa novim predlozima, navodeći ujedno da on „pokušava da ispoštuje crvene linije strana“.

„Videvši da se pozicije ne približavaju, Lajčak je posle višečasovnih razgovora, poštujući crvene linije strana, došao sa novim predlogom, koji bi manje-više trebalo da bude poslednji predlog koji iznosiLajčak i u vezi sa kojim moramo da damo svoje komentare tokom narednih dana“.

Paljokaj: Korak nazad

Inače dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Paljokaj, nazvao je današnje razgovore „korakom nazad“, te da je pokazao „velike dileme“.

„Razlike su vrlo velike, toliko velike da se to može nazvati nazadovanjem. Kompromisnu ideju je predstavio Lajčak, za koju strane treba da daju odgovor za 7 dana. Jasno je bilo da je Srbija insistirala na finansiranju paralelnih struktura na Kosovu, dok je kosovska strana kazala da je potrebno praktično rešenje za isplate Srbima“, javio je ovaj dopisnik iz Brisela.

Povezane vesti:

Lajčak predstavio „kompromisni dokument“ za pitanje dinara i čeka konstruktivne komentarePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.