Kancelarija za KiM: Srbina u Mitrovici pretukli Albanci; KP: Istraga u toku, za sada ne znamo ko su počinioci

kosovska policija noć
FOTO: KoSSev

Početkom nedelje je u severnom delu Mitrovice, teškim predmetom napadnut, a potom i opljačkan Srbin od strane više nepoznatih lica. Danas je na društvenim mrežama objavljen snimak, uz tvrdnju da su počinioci napada Albanci. Sa istim navodima potom je izašla i Kancelarija za KiM, dok iz policije poručuju za KoSSev da je istraga u toku i da još uvek nisu identifikovali počinioce.

Policija se o ovom slučaju oglasila još pre dva dana, navodeći da je pet nepoznatih osoba napalo muškarca u ulici Čika Jovina.

„Nakon što su ga udarili teškim predmetom, odnosno ciglom u glavu, sa vrata su mu otkinuli lanac“, saopšteno je tada u policijskom izveštaju.

Ovoj osobi je ukazana medicinska pomoć, dok je policija slučaj okarakterisala kao „pljačka“.

Danas se na više Telegram grupa pojavio snimak napada više osoba na jednog muškarca, uz navode da je usnimljen u Kosovskoj Mitrovici iza zgrade „Sunce 3“.

Snimak je objavljen uz tvrdnju da su napadači navodno Albanci.

Kancelarija za KiM: „Direktna posledica antisrpske politike“

Svega par sati kasnije oglasila se i Kancelarija za KiM sa istim navodima.

„Pre dve noći grupa albanskih ekstermista napala je dvadesetogodišnjeg P. K, na parkingu u Kosovskoj Mitrovici, opljačkala ga i mučki pretukla, čime su zaokružili alarmantni niz etničkih incidenata prema Srbima“, poručili su iz ove institucije.

Konstatuju da se Srbi svakodnevno susreću sa nemogućim uslovima za život, te da o tome svedoči i podatak da je zabeležen 500 etnički motivisani incident od dolaska Aljbina Kurtija na vlast.

„Svi oni su direktna posledica antisrpske politike koju sprovodi njegov režim iz Prištine“, navodi se u saopštenju.

KP: Ne znamo ko su počinioci

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, u današnjem razgovoru za KoSSev potvrdio je da im je slučaj prijavljen, da je istraga u toku, te da se slučaj i dalje vodi samo kao krađa.

„Slučaj se tretira sa prioritetom, radimo na tome i veoma je važno za nas da ga rasvetlimo“, naveo je.

Sa druge strane, kaže da policija i dalje nema saznanja o tome ko su napadači, odnosno koje su nacionalnosti.

„Mi i dalje ne možemo da kažemo da su bili Albanci, jer mi ne znamo“, zaključuje Eljšani.

Eljšani na kraju poručuje da Kosovska policija regiona Sever beleži rast broja prijavljenih slučajeva.

„Imamo više prijava u prva tri meseca ove godine nego za isti period 2022. godine“, kazao je Eljšani, upoređujući sadašnju situaciju sa periodom pre nego što su Srbi na Severu napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.