PDK: Razrešenje Ćaljaja osveta LDK zbog hapšenja Rugove

Generalni direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj, smenjen je danas odlukom kosovskog premijera, Avdulaha Hotija. Reč je o osveti LDK zbog hapšenja gradonačelnika Istoka, Hakija Rugove, oglasila se saopštenjem opoziciona PDK. Ujedno su pozvali vladajuću stranku da se distancira od „nasilnih radnji“ i da se povuče odluka o smeni.

Odluka o smeni Ćaljaja „izazavala je ogorčenost PDK“, poručuju iz ove stranke.

„Ova odluka pogađa jednu od najvažnijih nezavisnih državnih institucija. Kosovska policija se pokazala uspešnom u ispunjavanju svojih dužnosti i ovo razrešenje je pokušaj zauzimanja države“, tvrde.

Smenu direktora Kosovske policije vide i kao podsticanje jačanja organizovanog kriminala, protiv čega se Ćaljaj, poručuju, predano i efikasno borio i postizao visoke rezultate u uspostavljanju reda i zakona.

Iz druge najveća opozicione stranke na Kosovu smenu Ćaljaja ujedno povezuju sa prošlonedeljnim hapšenjem člana LDK i gradonačelnika Istoka, Hakija Rugove, pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj, a što je izazvalo niz negativnih reakcija zvničnika vladajuće stranke.

„Činjenica da se ovo razrešenje dogodilo nakon nepunih nedelju dana od hapšenja zamenika predsednika LDK, Hakija Rugove, sugeriše da se radi o osveti protiv institucije za sprovođenje zakona. Trenutak i način na koji je došlo do razrešenja dokazuje da je ova akcija jasna preteća poruka policiji, istražiteljima, tužiocu i sudijama koji se usuđuju da se bave krivičnim delima LDK“, navodi se u saopštenju PDK.

Ova stranka ujedno je uputila poziv Hotijevoj vladi da povuče odluku o smeni.

„PDK poziva visoke zvaničnike vladajuće stranke, LDK, da se distanciraju od takvih nasilnih radnji koje se čine političkim čišćenjem i predstavljaju opasan presedan za pravilno funkcionisanje institucija od posebnog značaja kao što je policija“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.