Koha: Hoti nakon Ćaljaja smenio direktore kosovke carine i PAK-a

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Nakon što je smenio direktora Kosovske policije, kosovski premijer, Avdulah Hoti, prema pisanju prištinske Kohe, odlučio je da razreši dužnosti v. d. generalnog direktora kosovske carine, Ibrahima Džaka (Ibrahim Xhakën) i direktora Poreske administracije Kosova, Iljira Murtezaina.

„U skladu sa zakonskim nadležnostima i na osnovu preporuka ministarstva finansija, danas je premijer Republike Kosovo, Avdulah Hoti, doneo odluku o razrešenju vršioca dužnosti generalnog direktora Carine Kosova i generalnog direktora Poreske administracije Kosova“, saopšteno je iz kosovske vlade, prenela je prištinska Koha .

Istom odlukom kosovskog premijera imenovani su i vršioci dužnosti direktora ovih institucija.

Novi vršilac dužnosti generalnog direktora kosovske carine je Bajram Redža (Rexha). Istu funkciju ali u Poreskoj administraciji Kosova vršiće Ekrem Hisenaj (Hysenaj).

Ibrahim Džaka imenovan je za vršioca dužnosti generalnog direktora Carine februara meseca, od strane bivšeg kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Iljir Murtezaj, funkciju direktora u Poreskoj administraciji Kosova obavljao je od februara 2019. godine.

Iljir Murtezaj izjavio je potom za RSE na albanskom jeziku da je iznenađen odlukom kosovskog premijera, kao i da o istoj nije bio prethodno obavešten – kako od samog premijera, tako i od ministra finansija.

Potez kosovskog premijera tumači i kao „nagradu“ za dobre rezultate koje je postigao PAK u periodu od 2019. do 2020. godine kada je njime on upravljao.

Kosovski premijer danas je bez obrazloženja, ali uz naznaku da je odluka doneta na osnovu izveštaja o radu, smenio direktora Kosovske policije, Rašita Ćaljaja i za vršioca dužnosti postavio Samedina Mehmetina.

Ovakvu odluku opoziciona stranka PDK protumačila je kao osvetu protiv institucije za sprovođenje zakona a zbog prošlonedeljnog hapšenja zamenika predsedavajućeg LDK i gradonačelnika Istoka, Hakija Rugove.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.