Gradonačelniku Istoka jednomesečni kućni pritvor; Advokat: Krivo tužilaštvo a ne Rugova

Haki Rugova
FOTO: Koha

Osnovni sud u Peći usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva u ovom gradu i odobrio meru kućnog pritvora na mesec dana gradonačelniku Istoka, Hakiju Rugovi i bivšem zameniku gradonačelnika, Ljuljzimu Bljakaju (Lulzim Blakaj), prenosi Koha.

Kako je saopšteno iz ovog suda, postoji osnovana sumnja da je gradonačelnik Istoka počinio krivična dela – sukob interesa, zloupotreba položaja ili službenih ovlašćenja i krivično delo falsifikovanje službene isprave, dok se Ljuljzimu Bljakaju stavlja na teret zloupotreba položaja ili službenih ovlašćenja i krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Tužilaštvo je odustalo od mere kućnog pritvora protiv zvaničnika ove opštine Fatona Bujupija, koji se sumnjiči za saizvršilaštvo, prenosi Koha.

Hapšenje i određivanje kućnog pritvora Hakiju Rugovi, inače zameniku predsedavajućeg LDK, naišlo je na kritike lidera ove stranke, Ise Mustafe.

Mustafa je na konferenciji za novinare rekao da je hapšenje Rugove izvršeno bez ikakvog pravnog osnova na stoti dan kosovske vlade, s namerom da se „vlada ocrni”.

„Prema informacijama sa kojim raspolažemo, hapšenje i zadržavanje je izvršeno bez ikakve pravne potrebe. U ime LDK zahtevamo da se zakonski postupak sprovede što je pre moguće, ukoliko se ovaj proces odloži, smatraćemo da je njegovo hapšenje izvršeno u političke svrhe, da bi se naudilo njemu lično i LDK, ocrnjavajući vladu LDK“, rekao je Mustafa.

Gradonačelnik Istoka, Haki Rugova, uhapšen je zajedno sa još dvojicom službenika ove opštine u petak pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj, a kada im je ujedno određen 48-časovni pritvor.

Ročište protiv gradonačelnika Istoka i ostalih optuženih održano je ranije danas iza zatvorenih vrata za medije.

Na konferenciji za novinare potom je njegov branilac, Besnik Beriša (Berisha) poručio da Rugova nije počinio zločine koji mu se stavljaju na teret, da je njegovo hapšenje protivzakonito – „proizvoljno i motivisano svim svačim, osim pravnim razlozima“.

Ročište je odloženo jer je, kako je izjavio Beriša, „bukvalno pokazana bahatost tužilaštva, ali ne i opravdanost“.

„U trenutku kada je tužilac predao falsifikovane činjenice, oni su spustili glave i sada su na čekanju rešenja kojim će se, ako ima pravde, Rugova vratiti kući“, poručio je Beriša pre donošenja odluke o kućnom pritvoru.

Kako su prethodno preneli prištinski mediji, Rugovi se stavlja na teret da je dodelio članovima porodice opštinsko zemljište.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.