Danas je Veliki petak

FOTO: KoSSev

Danas je za pravoslavne vernike Veliki Petak. Smatra se najtužnijim danom, jer označava Hristovo stradanje, raspeće na Časni Krst i smrt za spasenje sveta.

Veliki Petak je poslednji i najznačajniji dan u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet. Hristova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje Pravoslavna crkva ove godine obeležava u nedelju, 2. maja po novom kalendaru.

Danas se priseća na ono što je Hristos prorekao na Tajnoj večeri, apostola Petra i izdajnika Jude i događaja koji su neposredno prethodili raspeću. Počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: „Raspni ga!“. Zatim, nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti, razapinjanja i praštanja dželatima rečima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade“.

Na ovaj dan se ne služi liturgija već Carski časovi sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Ne peva i ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona. Ona su u pravoslavnoj crkvi znak radosti, te se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Na Veliki Petak post je strožiji – hleb i voda.

Običaj je i da se farbaju jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Hram Sv Dimitrija, Mitrovica: Na Veliki petak u 8 sati se služe Carski časovi, a u 14 časova Večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice. Jutarnja – Statija (opelo Hristovo) počinje u 18 časova.

Crkva Sv. Save u južnom delu Mitrovice: Carski časovi u 8 sati, dok će večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice početi u 15 časova.

Manastir Banjska: Carski časovi služiće se od 7 sati, iznošenje Plaštanice od 14 časova, a Bdenje – Statije zakazano je za 18 časova.

Manastir Gračanica: Carski časovi u 7 sati, za 15 časova zakazano je iznošenje plaštanice i za 18 časova Statije.

Crkva Sv. Nikole, Priština: Na Veliki petak iznošenje plaštanice služiće se od 16 časova.

Raspored služenja ceo na ovom linku

 

Vaskršnji praznici se već drugu godinu za redom, uključujući i one koji ga proslavljaju prema Gregorijanskom kalendaru (proslavili u prvoj nedelji aprila) proslavlja usred pandemije koronavirusa. Na delu su zaštitne mere, uključujući i one koje je donela Raško-prizrenska eparhija, ali ima vernika u crkvama, za razliku od manastira, koji se ne pridržavaju nošenja maski i poštovanja fizičke distance.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.