Raspored Uskršnjih bogosluženja u manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji

Foto: KoSSev

Pravoslavni vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru u nedelju 02. maja slave Vaskrs. U toku predstojećih Uskršnjih praznika, u manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji biće služene praznične liturgije.

U hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, danas na Veliki četvrtak od 17 časova biće služena Jutarnja liturgija Velikog petka sa čitanjem 12 jevanđelja.

Sutra, na Veliki petak Carski časovi služiće se od 8 sati, iznošenje plaštanice zakazano je za 14 časova, a jutarnja Statije će biti služeno od 18 časova.

Uoči Vaskrsa, liturgija na Veliku subotu služiće se od 8 sati, a potom i ponoćna liturgija za Vaskrs.

Na dan Vaskrsa, u nedelju jutarnja liturgija biće služena od 8 sati.

Drugi i treći dan Vaskrsa, ponedeljak i utorak u hramu Svetog Dimitrija liturgija će se služiti od 8 sati.

Na Veliki petak, u hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice služenje Carskih časova počeće ujutru od 8 časova, dok će večernja liturgija sa iznošenjem plaštanice početi u 15 časova.

Praznična liturgija služiće se i u subotu od 8 časova, a Vaskršnja liturgija u nedelju takođe od 8 časova.

Danas, Veliki četvrtak u manastiru Banjska obeležen je liturgijom Svetog Vasilija Velikog koja je bila održana od 07:30 časova, a večeras od 18 časova u ovom manastiru počinje Večernja Služba – Bdenje (12 strasnih Jevanđelja).

Na Veliki Petak u manastiru Banjska Carski časovi služiće se od 7 sati, iznošenje Plaštanice od 14 časova, a Bdenje – Statije zakazano je za 18 časova.

Na Veliku subotu liturgija Svetog Vasilija Velikog služiće se od 07:30 časova.

Vaskrsenje Hristovo, u nedelju bogosluženje u manastiru Banjska počeće Polunoćnicom od 6 sati, u nastavku Vaskršnjim Jutrenjem. Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog služiće se od 8 sati, a večernja služba počeće od 18 časova.

Drugi i treći dan Vaskrsa, ponedeljak i utorak, manastir Banjska obeležavaće Jutrenje od 06:30 časova, sat vremena kasnije služiće se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, a večernja služba najavljena je za 15 časova.

U manastru Gračanica večeras u 18 časova održaće se večernja služba 12 Jevanđelja. Na veliki Petak u 7 sati služiće se Carski časovi, za 15 časova zakazano je iznošenje plaštanice i za 18 časova Statije.

Na Veliku Subotu služiće se liturgija u 7 sati, kao i ponoćna liturgija.

U Prištini u crkvi Sv. Nikole danas na Veliki četvrtak čitanje 12 jevanđelja zakazano je za 18 časova.

Na Veliki petak iznošenje plaštanice služiće se od 16 časova, na Veliku subotu Statije je zakazano za 7 sati.

Vaskršnja liturgija u nedelju biće služena u 5 sati.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.