Patrijarh Irinej sutra u Mitrovici

Patrijarh srpski Irinej nakon višednevne posete srpskim svetinjama na jugu Kosova i Metohije, sutra će boraviti u Kosovskoj Mitrovici, u hramu Svetog Dimitrija.

Starešina gradskog hrama prota Milija Arsović, pozvao je vernike da sutra u 11 časova dočekaju srpskog Patrijarha ispred hrama Sveti Dimitrije.

„Pozivamo verni narod da sutra u 11 dođu u hram i da dočekamo našeg Patrijarha kako dolikuje“, rekao je za KoSSev.

U sklopu posete svetim mestima na KiM-u, Patrijarh Irinej boraviće danas u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde će ga oko 14 časova dočekati Srbi iz ovog kraja, dok će u poslepodnevnim časovima boraviti u Gračanici, prenosi RTV Puls.

Pre toga, oko 12 časova, patrijarh će posetiti Muzičku školu „Stevan Hristić“ u Stanišoru, a učenici i profesori pripremili su za patrijarha koncert.

Poruke

Kroz raznolike programe dočeka Patrijarha, on je prenosio poruke ohrabrenja srpskom narodu, naglašavajući da je Kosovo srpski Jerusalim, da je čast čuvati Kosovo i da „ćemo ga sačuvati ako budemo dostojni i jedinstveni u tome“.

Bio je i konkretan i po pitanju etničke podele kao rešenja za Kosovo:

„Ono što čujemo o nekoj podeli, o nekom kompromisu, to srpski narod neće nikad moći da prihvati a pogotovu srpski narod sa KiM. Ono što bi bilo najgore, najpogubnije, da se mi odreknemo Kosova, da ga nekom poklonimo. Pametan čovek ne poklanja nikome svoj dom, svoju kuću i ovo je kuća srpskog naroda“, rekao je sinoć Patrijarh u Prizrenu.

Patrijarh je na Kosovo stigao kasno u petak – u Pećku Patrijaršiju. Manastir Visoki Dečani obišao je u subotu, a juče je boravio u Orahovcu, Velikoj Hoči, gde je obišao i Dečansku vinicu, te vinicu porodice Petrović; U Prizrenu, gde je takođe obišao manastir Svetih Arhangela, i crkvu Bogorodice Ljeviške, posle čega se uputio ka Zočištu. Nakon obilaska ovih svetinja, Patrijarh je prisustvovao večernjoj službi u Prizrenskom Sabornom Hramu. Inače prošetao je gradom u kojem je 12 godina službovao kao profesor u Bogosloviji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.