Pacoli: Od 3. septembra plaćanje probnih tablica iz Srbije ukoliko Srbija ne prestane da izdaje probne tablice za RKS

Ukoliko Srbija bude nastavila sa primenom onoga što je već započela u vezi sa izdavanjem probnih tablica za vozila koja imaju RKS registarske oznake, najkasnije do 3. septembra Kosovo će primeniti reciprocitet, što znači, da će i vozila sa srpskim tablicama dobijati probne tablice koje će plaćati, stav je direktora osiguravajuće kuće "Siguria", Rahima Pacolija, koji je i jedan od ključnih ljudi u razgovorima između Beograda i Prištine u vezi sa graničnom policijom. Pacoli naglašava da je sporazum o uzajamnom priznavanju osiguranja – u korist Kosova i da je to korak ka postizanju sporazuma o zelenom kartonu za Kosovo, odgovarajući tako na sve glasnije kritike u kosovskoj javnosti i medijima poslednjih dana da se ovim sporazumom "favorizuje" Srbija na Kosovu, nasuprot "diskriminacije" građana Kosova. Ovom sporazumu kosovska javnost najviše zamera što vozila sa srpskim oznakama gradova na KiM-u (KM, PR, PE, PZ, UR, GL) i dalje slobodno saobraćaju preko prelaza na Severu Kosova, nasuprot vozilima sa tzv. RKS tablicama koja i dalje ne mogu u centralnu Srbiju dok ne plate i dobiju probne tablice. Sa druge strane, upravo je pitanje korišćenja tzv. srpskih tablica od posebne važnosti za Srbe sa Severa. Sporazum koji su prvobitno sve pregovaračke strane hvalile da ide direktno na korist građana, još od prvog odlaganja njegove primene krajem jula, preko prvih nekoliko dana od kad se primenjuje, na samom terenu izaziva kontraverze o tome šta je tačno dogovoreno, osim osobađanja od dvostrukog plaćanja taksi za osiguranje na samim prelazima. Donosimo i tehničke infomacije o tome kako izgleda tzv. obrazac KS3, što je potvrda koju dobijaju vozila sa KS oznakama kod svojih osiguravajućih kuća na Kosovu pre nego da krenu za Srbiju, kao i uputstvo o plaćanju ukupno 1883 dinara (15,60 evra) za vozila sa RKS oznakama, za period od sedam dana, odnosno za svaki naredni dan još 366 dinara, ukoliko budu išla u centralnu Srbiju.

Uputstvo za vozila sa oznakama RKS koji prelaze u centralnu Srbiju

Za period od sedam dana:
1. Za potvrdu na ime Republičke administrativne takse (RAT) uplaćuje se se 970 dinara na sledeći žiro račun:
840 -74-2221843 – 57, poziv na broj 67075
2. Za izdavanje probnih tablica uplaćuje se 366 dinara na žiro račun NBS:
980-333-07 sa pozivom na broj 04-14-35 
3. Za probne tablice plaća se 547 dinara na sledeći žiro račun:
840-318-49-29, sa pozivom na broj 67075

Ukoliko vozilo u centralnoj Srbiji ostaje duže od 7 dana, za svaki naredni dan uplaćuje se 366,40 dinara za gore navedenu stavku 2.


Obrazac KS3 za vozila sa KS tablicama na godišnjem nivou košta 40 evra, za tri meseca 17, 5; prelazak u centralnu Srbiju je besplatan

Za vozila sa kosovskim registarskim oznakama potreban je KS3 obrazac. Obrazac KS3 se na Kosovu može uzeti prilikom naredne registracije vozila i na godišnjem nivou košta 40 evra, a ukoliko je važeća registracija vozila kraća do tri meseca, onda se KS3 obrazac može uzeti po ceni od 17, 5 evra.

Osim ovog kosovskog osiguranja, vozila sa KS tablicama ne plaćaju dodatno ništa prilikom odlaska u Srbiju.

Obrazac se uzima u osiguravajućim kućama na Kosovu, a može i na Severu, u prostorijama Auto-moto saveza Srbije, u ulici Vasilija Ostroškog (kod zgrade Ujedinjenih nacija).


Uputstvo za vozila sa registarskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji

Ova vozila prilikom ulaska na Kosovo ne moraju ništa da plaćaju. Dužni su da na prelazu pokažu polisu osiguranja iz Srbije i ličnu kartu iz Srbije kojima dokazuju da su žitelji nekih od gradova i mesta u Srbiji i da imaju registrovano vozilo u Srbiji, uz plaćeno osiguranje.

Ukoliko ne pokažu polisu, prelaze mogu da pređiu kupovinom osiguranja na način i po cenama koje su važili pre stupanja na snagu ovog sporazuma.

Na integrisanim graničnim prelazima na Severu Kosova se žale, međutim, da vozači ne nose sa sobom ove polise i apeluju da ih imaju uvek sa sobom.

Međutim, na samom terenu, dešava se potpuno drugačija situacija. Kosovski policajci zaustavljaju vozila sa srpskim registarskim oznakama i traže zeleni karton, iako sistem zelenih kartona još uvek nije zaživeo na Kosovu i nemaju uputstvo da tako nešto mogu da traže.

Ukoliko se desi ovakva situacija vozač nije dužan da ima zeleni karton, a policajca koji mu to traži, treba da prijavi policiji.

Gostujući u emisiji "Interaktiv" na KTV, Pacoli je rekao da sporazum "nije postignut sa Srbijom", već sa Evropskom unijom, ali da primenu sporazuma Srbija krši. Pacoli tvrdi da sporazum nije predvideo to da se RKS tablice u Srbiji moraju zameniti sa probnim.

Sa srpske strane je nekoliko puta pre primene ovog sporazuma, međutim, ponovljeno da ovaj sporazum ne zadire u pitanja tablica, već isključivo prvobitno smanjenja, a potom i ukidanja plaćanja osiguravajućih taksi prilikom prelaska u oba pravca. Priština je sa druge strane, više puta ponovila da Srbija nije sprovela potrebne tehničke pripreme za primenu sporazuma, ne precizirajući o kakvim pripremama se radi.

U istoj emisiji Pacoli je podsetio da je kosovski ministar spoljnih poslova, a nekadašnji premijer Hašum Tači potpisnik razgovora o ovom pitanju u Briselu. Međutim, Tačijev brat, Gani Tači, sprečio je Pacolija da radi na primeni ovog sporazuma, istovremeno je dodao Pacoli.

Pacoli je rekao i da kada dođe do saobraćajnih nesreća, primenjuje se reciprocitet, pa će se tako, za nesreće koje se dese u centralnoj Srbiji, sprovoditi srpski zakoni, a za one koje se dese na Kosovu, primenjivaće se kosovski.

Od kada je 11. avgusta počela primena sporazuma o uzajamnom priznanju osiguranja, i sa terena i u javnosti stižu kontradiktorne i zbunjujuće informacije. Kosovska javnost optužuje vlast u Prištini da se sporazumom favorizuje prisustvo Srbije na Kosovu, jer vozila sa tablicama sa oznakama gradova na KiM-u (KM, PR, PE, PZ, UR, GL) nesmetano prelaze preko Jarinja i Brnjaka, dok vozila sa tablicama sa oznakama RKS ne mogu i dalje u Srbiju bez da uzmu i plate probne tablice.

Na samim prelazima na Severu Kosova, prema centralnoj Srbiji prelaze vozila sa srpskim i kosovskim tablicama – KS. Što se tiče vozila sa RKS tablicama, na Jarinju je otvorena ispostava Dunav osiguranja, na kojem će ova vozila moći da uplate direktno na prelzu izdavanje probnih tablica i pređu u centralnu Srbiju. Međutim, do juče na Brnjaku ove mogućnosti nije bilo.

Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna. Njime je tada regulisano sniženo plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za vozila sa RKS tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju.

Međutim, uoči početka primene ovog sporazuma 23. jula, lokalne samouprave na Severu su dobile nezvanične najave da će se uz primenu sporazuma sprovoditi i odluka o oduzimanju tablica gradova na KiM-u sa oznakama KM, PR, UR, PE, PZ, (srpske tablice), zbog čega su Srbi na Severu protestovali, a Priština potom i odložila primenu sporazuma, optuživši Srbiju da nije uradila "tehničke pripreme", da bi se prvobitna odluka o sniženju taksi osiguranja, u novoj rundi razgovora početkom avgusta, preinačila u odluku da se građani u potpunosti oslobode plaćanja ovih taksi. NAPOMENA: KoSSev je tehnička uputstva o prelasku preko integrisanih graničnih prelaza prikupljao u proteklim danima sa više zvaničnih adresa, i na samom terenu. Unapred se ograđujemo od mogućih odstupanja, s obzirom na kontradiktornost samih informacija koje dobijamo čak i iz istih službenih izvora.

O detaljnijim uputstvima možete čitati u posebnoj vesti: 

UPUTSTVO ZA PRELAZAK IBM: Obavezno nosite polisu osiguranja i ličnu kartu, zeleni karton ne treba! 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.