UPUTSTVO ZA PRELAZAK IBM: Obavezno nosite polisu osiguranja i ličnu kartu, zeleni karton ne treba!

Posle više kontradiktornih informacija u javnosti koje dolaze i sa srpske i sa kosovske strane u vezi sa primenom sporazuma o međusobnom priznanju osiguranja, a za koji su i Beograd i Priština tvrdili da će umnogome olakšati život samih građana na terenu zbog čega je navodno i donešen, objavljujemo osnovna uputstva za saobraćanje vozila preko integrisanih graničnih prelaza sa kosovskim i srpskim tablicama. KoSSev je ove informacije prikupljao u proteklim danima sa više zvaničnih adresa, i na samom terenu. Unapred se ograđujemo od mogućih odstupanja, s obzirom na kontradiktornost samih informacija koje dobijamo čak i iz istih službenih izvora.

RKS tablice moraju sa probnim u centralnu Srbiju

Vozila sa registarskim oznakama RKS i dalje ne mogu da saobraćaju u centralnu Srbiju bez uzimanja probnih tablica. Da bi se olakšalo izdavanje probnih tablica, na integrisanim graničnim prelazima Dunav osiguranje otvara svoje ispostave. 

Uputstvo za vozila sa oznakama RKS koji prelaze u centralnu Srbiju je sledeće:

Memorandum o razumevanju između Udruženja osiguravača Srbije (UOS) i Kosovskog biroa osiguravajućih društava

Verzija na srpskom

Za period od sedam dana:
1. Za potvrdu na ime Republičke administrativne takse (RAT) uplaćuje se se 970 dinara na sledeći žiro račun:
840 -74-2221843 – 57, poziv na broj 67075
2. Za izdavanje probnih tablica uplaćuje se 366 dinara na žiro račun NBS:
980-333-07 sa pozivom na broj 04-14-35 
3. Za probne tablice plaća se 547 dinara na sledeći žiro račun:
840-318-49-29, sa pozivom na broj 67075

Ukupno se plaća 1883 dinara (15,60 evra) za vozila sa RKS oznakama, za period od sedam dana, odnosno za svaki naredni dan još 366 dinara, ukoliko budu išla u centralnu Srbiju.

Ukoliko vozilo sa RKS tablicama u centralnoj Srbiji ostaje duže od 7 dana, za svaki naredni dan uplaćuje se 366,40 dinara za gore navedenu stavku 2.

Obrazac KS3 za vozila sa KS tablicama na godišnjem nivou košta 40 evra, za tri meseca 17, 5; prelazak u centralnu Srbiju je besplatan

Za vozila sa kosovskim registarskim oznakam potreban je KS3 obrazac. Obrazac KS3 se na Kosovu može uzeti prilikom naredne registracije vozila i na godišnjem nivou košta 40 evra, a ukoliko je važeća registracija vozila kraća do tri meseca, onda se KS3 obrazac može uzeti po ceni od 17, 5 evra.

Osim ovog kosovskog osiguranja, vozila sa KS tablicama ne plaćaju dodatno ništa prilikom odlaska u Srbiju.

Obrazac KS3 se uzima u osiguravajućim kućama na Kosovu, a može i na Severu, u prostorijama Auto-moto saveza Srbije, u ulici Vasilija Ostroškog (kod zgrade Ujedinjenih nacija).

"RP tablice"

Kolege iz RTV Pulsa su nas tokom istraživanja ovog pitanja upozorile i na pitanje tzv. RP tablica koje, po njihovoj proceni, ima između 50 i 60 odsto Srba u kosovskom pomoravlju, a koje se za Kosovsku policiju zapravo vode kao nepostojeće. To je poseban problem za oko 1200 vozila iz kosovskog pomoravlja, sa ovim privremenim tablicama izdatim na kosovskoj strani, sa kojima se do sada nije moglo preći preko prelaza sa centralnom Srbijom, iako ova vozila mogu da saobraćaju po Kosovu. Na ovo pitanje nismo uspeli da dobijemo odgovor, da li je ono rešeno i kako.

Iz operativnog centra Kosovske policije potvrdili su jedino da su za njih "jedine privremene" tablice – one sa oznakom KS, čije je "važenje produženo" 2011. na još pet godina, te da će, kako tvrde u ovom centru, ove tablice isteći naredne godine.

Bez zelenog kartona za vozila iz Srbije; prijavite kosovskog policajca koji vam traži zeleni karton

Ova vozila prilikom ulaska na Kosovo ne moraju ništa da plaćaju. Dužni su da na prelazu pokažu polisu osiguranja iz Srbije i ličnu kartu iz Srbije kojima dokazuju da su žitelji nekih od gradova i mesta u Srbiji i da imaju registrovano vozilo u Srbiji, uz plaćeno osiguranje.

Ukoliko ne pokažu polisu, prelaze mogu da pređiu kupovinom osiguranja na način i po cenama koje su važili pre stupanja na snagu ovog sporazuma.

Na integrisanim graničnim prelazima na Severu Kosova se žale, međutim, da vozači ne nose sa sobom ove polise i apeluju da ih imaju uvek sa sobom.

Međutim, na samom terenu, dešava se potpuno drugačija situacija. Kosovski policajci zaustavljaju vozila sa srpskim registarskim oznakama i traže zeleni karton, iako sistem zelenih kartona još uvek nije zaživeo na Kosovu i nemaju uputstvo da tako nešto mogu da traže. Ukoliko se ipak desi da kosovski policajac zatraži zeleni karton, vozač nije dužan da ga ima, a policajca koji mu je karton tražio, treba da prijavi.

Uputstvo za vozila sa registracijom iz centralne Srbije, i ličnom karta vozača sa Kosova (vozilo po ovlašćenju) 

Ukoliko vozač ima vozilo sa registarskim oznakama iz centralne Srbije, a u ličnoj karti ima registrovano mesto boravka na Kosovu  i vozi vozilo po ovlašćenju, može da pređe integrisane granične prelaze na Severu Kosova, ali ne može da vozi dalje od Kosovske Mitrovice. Sa takvim ovlašćenjem ne može na jug. Pitanje tablica međutim, nije regulisano sporazumom o međusobnom priznanju osiguranja, i zato postojeći režim prelaska ovih vozila, jeste deo onoga što se na terenu naziva "status kvo"- vozila prelaze na ovakav način trenutno, odnosno do daljeg.

Tablice – KM, PR, UR, PZ, GL, PE

Potpuno ista situacija je i sa vozilima koja imaju srpske registarske oznake gradova na KiM-u (KM, PR, PZ, UR, GL). Ova vozila se propuštaju na severnim prelazima (Jarinje i Brnjak), ali ne mogu dalje od Kosovske Mitrovice, tako da je i ovo pitanje trenutno "status kvo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.