Pacoli: Kenija rešila da ozvaniči odnose sa Kosovom, prvi korak – priznavanje pasoša

Šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli
Bedžet Pacoli

Lider AKR, Bedžet Pacoli, saopštio je da je Kenija donela oduku da ozvaniči početak saradnje sa Kosovom, te da je prvi korak – priznanje kosovskog pasoša.

Nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, neretko se sastaje sa međunarodnim zvaničnicima, te se povremeno oglašava sa navodima o novim zemljama koje žele da priznaju Kosovo.

Tako se, kako je danas izvestio na društvenoj mreži Fejsbuk, sastao sa predsednikom Republike Kenije, Vilijamom Rutom.

Osim što se predsedniku ove zemlje „zahvalio na prijateljstvu tokom godina“, ujedno je saopštio da je Kenija donela odluku da ozvaniči odnose sa Kosovom, što je, kaže, istorijski trenutak za diplomatske odnose Kosova i Kenije.

„Tokom sastanka me je obavestio da je doneo odluku kojom je Republika Kenija ozvaničila početak saradnje sa Republikom Kosovo u svim oblastima od zajedničkog interesa. Priznavanje pasoša Republike Kosovo je prvi korak ka konkretizaciji“, poručio je Pacoli.

Republika Kenija ne priznaje Kosovo, odnosno, ne nalazi se na zvaničnoj listi priznanja kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Inače, Bedžet Pacoli je u prethodnom periodu u više navrata govorio o „jednoj zemlji“ koja želi da prizna Kosovo, premda ne preciziravši i koja.

Nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova još decembra 2021. godine kazao je da se obratio Aljbinu Kurtiju sa ovim navodima, ali i da mu Kurti nije odgovorio.

Kako je tada kazao, u poruci Kurtiju je poručio da je predsednik jedne države spreman da poseti Kosovo i formalno ga prizna, ali i da sa kosovskim premijerom razgovara o tome da on poseti tu zemlju.

Tada je, kako je Pacoli kazao, Prištinu i posetila delegacija te „jedne zemlje“.

Potom je u februaru prošle godine kazao da je njegov zadatak bio da delegaciju dovede te da su na potezu bili prištinski zvaničnici.

Ipak, javnost nije upoznata sa tim o kojoj je zemlji reč, niti da li su prištinski zvaničnici preduzeli konkretne korake.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.

Inače, priznanje Kosova je do sada, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo 27 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja, Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.