Pacoli pisao Kurtiju: Jedna država spremna da prizna Kosovo, delegacija stiže u utorak

Bedžet Pacoli
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova i lider AKR, Bedžet Pacoli, obratio se juče kosovskom premijeru, a danas javnosti – sa porukom da je jedna zemlja spremna da prizna Kosovo.

Pacoli u objavi na Fejsbuku navodi da se poslednji put sastao sa Kurtijem uoči predsedničkih izbora, a kada je Kurtiju bio potreban njegov glas.

Uz naznaku da mu Kurti ne odgovara na poruke, kaže da je odlučio da se obrati javnosti.

„Na WhatsApp-u sam Vam 18/12 poslao pismo i poruku predsednika države u kojoj potvrđuje da su spremni (sledeće nedelje) da posete Kosovo, da izvrše formalno priznanje i da razgovaraju o vašoj eventualnoj poseti ovoj zemlji“, poručio je Pacoli u objavi, bez preciziranja o kojoj zemlji je reč.
.
Pacoli kaže da je dugo radio na ovom priznanju i da se samo čeka Kurtijevo odobrenje.

„Ja sam, kao i uvek, na raspolaganju za sve što Vam je potrebno u vezi sa ovim priznanjem“, poručio mu je Pacoli.

Pacoli je u međuvremenu kazao za Klan Kosova da će delegacija zemlje koja želi da prizna Kosovo stići u Prištinu u utorak. Ipak, nije hteo da otkrije o kojoj zemlji je reč.

„Sledeće nedelje (u utorak) ova delegacija dolazi na Kosovo, odmah nakon toga premijer ili (u slučaju kada premijer nije obavešten) predsednica, moraće da poseti ovu zemlju i direktno dobiti priznanje“, kazao je Pacoli za ovaj medij.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara ove godine.

Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi brojku od sto.

Pedsednik Srbije je nakon prestanka važenja moratorijuma o lobiranja dogovorenog u sklopu Vašingtonskog sporazuma septembra meseca, u više navrata upozorio da će nekoliko zemalja povući priznanje Kosova čim Prištinu bude krenula da lobira za nova priznanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.