Pacoli ponovo o najavi priznanja „jedne zemlje“: Osmani okupila Kurtija i ostale – dobra vest

Kurti Osmani Konjufca i Gervala
FOTO: Vjosa Osmani/Fejsbuk

Lider AKR, Bedžet Pacoli, još jednom se obratio javnosti u vezi sa svojim ranijim navodima da „jedna zemlja“ želi da prizna Kosovo. Sada kaže da je inostrana delegacija već posetila Kosovo, te da su na potezu čelnici kosovskih institucija.

Pacoli je sinoć objavio fotografiju na kojoj se vide kosovska predsednica, premijer, predsednik skupštine i ministarka spoljnih poslova.

Reč je o fotografiji sa sastanka prištinskih zvaničnika koja je nastala pre dva dana, a koju je objavila kosovska predsednica.

Osmani je tada poručila da je reč o nedeljnom koordinacionom sastanku spoljne politike, te da su razgovarali o inicijativama za „međunarodno jačanje državnosti Republike Kosovo“, kao i o angažovanju u dijalogu u Briselu.

Pacoli u svojoj sinoćnoj objavi navodi da je dobro to što je Osmani okupila prištinske zvaničnike radi koordinacije.

On navodi da ga mnogi pitaju „šta je sa poznanikom o kojem je pisao premijeru“ aludirajući na svoje navode iz decembra meseca – da je predsednik „jedne zemlje“ spreman da dođe radi priznanja Kosova.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova sada navodi da je strana delegacija zapravo već posetila Kosovo.

„Radi transparentnosti, želim da vas obavestim da je visoka delegacija te zemlje boravila na Kosovu, pozvala šefove država da posete ovu zemlju radi potpisivanja diplomatskih odnosa“, naveo je Pacoli.

Kaže da se sada očekuju konkretni koraci od strane prištinskih zvaničnika.

„Nadam se da ćemo da vidimo rezultate“, naveo je na kraju svoje objave Pacoli.

Pacoli se i pre dva dana osvrnuo na ovu temu.

Odgovarajući na pitanje koje mu je upućeno putem društvenih mreža, kazao je da je njegov zadatak bio da dovede delegaciju te zemlje na Kosovo, a da je ostalo na Kurtiju ili Osmani.

„Molim vas da postavite pitanje premijeru i predsedniku. Moj zadatak je bio da dovedem delegaciju, (ona je bila na Kosovu, u to vreme sam upozorio), sada ostaje da jedna od dve ličnosti (Osmani ili Kurti prim. red.) otputuje u zvaničnu posetu toj zemlji kako bi usledilo potpisivanje diplomatskih odnosa, kako je i bilo predviđeno“, poručio je Pacoli u svom odgovoru.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara prošle godine.

Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto.

Predsednik Srbije je nakon prestanka važenja moratorijuma o lobiranju dogovorenog u sklopu Vašingtonskog sporazuma septembra meseca, u više navrata upozorio da će nekoliko zemalja povući priznanje Kosova čim Priština bude krenula da lobira za nova priznanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.