Pendarovski: Otvoreni Balkan faličan; Vučić: Pogrešio predsednik Stevo, sve je super

vučić pink
FOTO: Pink/Printscreen

Očekuju nas dobri zaključci, otvorene granice i koristi za sve – poručio je predsednik Srbije večeras povodom predstojećeg sastanka u Tirani, u sklopu inicijative „otvoreni Balkan“. I dok predsednik Severne Makedonije smatra da je reč o „faličnoj inicijativi“, a premijer ove zemlje poručuje da je iznenađen ovakvim stavom, Vučić večeras poručuje da je „sve super“. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti na Pink-u, a nakon, kako prenose beogradski mediji, hitnog sastanka članova Vlade i energetskog sektora u Predsedništvu Srbije.

Obraćanje je posvetio upravo energetskoj situaciji, dok je u jednom delu jednočasovnog gostovanja crtao na interaktivnoj tabli. Ispisivao je brojke i podatke u vezi sa energetikom, ali i privrednim rastom – kako Srbije, tako i drugih zemalja.

Vučić je večeras govorio i o inicijativi „otvoreni Balkan“, odgovarajući na pitanje o nedavnoj poseti predsednika Severne Makedonije Prištini.

Stevo Pendarovski koji je predsednik zemlje koja je zajedno sa Srbijom i Albanijom i pokrenula ovu regionalnu inicijativu kazao je na konferenciji za štampu sa kosovskom predsednicom da je Otvoreni Balkan „falična inicijativa“.

Poručio je da inicijativa neće biti uspešna sve dok ne bude obuhvatala ceo region, ali i da, čak i u tom slučaju, ona može biti samo jedan od instrumenata za poboljšanje ekonomske i trgovinske saradnje, tj. jedan od aspekata Berlinskog procesa, preneli su tada prištinski mediji.

I dok premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, tvrdi da je iznenađen zbog toga što je Pendarovski „promenio svoje stavove o toj ekonomskoj inicijativi“, predsednik Srbije kazao je večeras da je severnomakedonski predsednik „pogrešio“, te da je „sve super“.

„Pendarovski je pogrešio, pa dobro je. Pogrešio je predsednik Steveo to jutro, sve je okej, sve je to super“, kazao je večeras Vučić.

„Ako me pustiš da idem do Beograda ili negde sa robom, ja sam mnogo srećan“

I dok se za 20. i 21. najavljuje novi sastanak u okviru „otvorenog Balkana“, na kojem će učestvovati premijeri Severne Makedonije i Albanije, predsednik Vučić, koji će takođe prisustvovati sastanku, najavljuje „mnogo dobrih zaključaka, otvorenih granica i koristi za sve“.

„Približavamo se onome što će olakšati kretanje – ne samo građanima, nego i u protoku robe, usluga i kapitala. Povezivaćemo narode da imaju bolji odnos nego što smo imali u prošlosti“, kazao je Vučić.

Značaj Otvorenog Balkana objasnio je kroz primer. Kaže da mu je albanski premijer, Edi Rama, poslao snimak seljaka sa Severa Albanije koji je rekao:

„Ako me pustiš da mogu da idem do Beograda sa robom ili negde, ja sam mnogo srećan“, tvrdi Vučić.

Kaže da bi Otvoreni Balkan doprineo tome da i srpski privrednici izvoze mnogo više robe – kako proizvoda, tako i poluproizvoda, širom regiona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.