Pendarovski sa prištinskim zvaničnicima: Podrška recipročnom rešenju u dijalogu sa Beogradom

Kurti Pendarovski
FOTO: Koha

Severnomakedonski predsednik, Stevo Pendarovski, boravio je danas u prvoj zvaničnoj poseti Prištini. Sastao se sa najvišim prištinskim zvaničnicima kojima je poslao tri ključne poruke – podrška viznoj liberalizaciji, evropskim integracijama Kosova i učlanjenju u NATO, ali i podrška pronalasku recipročnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, koje neće rizikovati bezbednost regiona. Sa druge strane, prištinski zvaničnici su mu se požalili na „zloćudan uticaj Rusije preko Srbije“, te poručili da je „militarizacije Srbije pretnja po bezbednost regiona“.

Pendarovski se prvo sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. Oni su se obratili medijima nakon što je sastanak završen.

„Mi znamo da je ovo mnogo težak i komplikovan proces ali mislim da svi dobri ljudi u regionu i šire će podržati rešavanje u tom kontekstu. Severna Makedonija podržava uzajamno prihvatljivo rešenje između Beograda i Prištine sa potencijalom da postigne recipročno rešenje koje će doprineti regionalnoj stabilnosti i neće rizikovati bezbednost susednih zemalja. U tom smislu podržavam sporazum o deeskalaciji situacije na severnom Kosovu i želim da istaknem da je dijalog jedini mehanizam kojim su države u regionu napredovale u mnogim poljima“, rekao je severnomakedonski predsednik na konferenciji, prenosi Kim.

Pendarovski je istakao da Severna Makedonija podržava čanstvo Kosova u međunarodnim inicijativama, ali i celog regiona.

Kosovska predsednica kazala je na istoj konferenciji da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, te da proces evropskih integracija ostaje prioritet koji ujedinjuje region.

„Evropska unija još uvek nije održala svoje obećanje i u tom kontekstu želim da se zahvalim gospodinu Pendarovskom koji je bio jasan glas za proces liberalizacije viza za Kosovo“, kazala je Osmani, prenosi Kim.

Osmani je i danas kritikovala Srbiju i Rusiju, tj. kazala da se Kosovo suočava sa „velikim bezbednosnim rizicima“.

„Mi smo kao Republika Kosovo posvećeni da odbijemo takve zloćudne uticaje, i u koordinaciji sa našim partnerima mi ćemo sprečavati takve destabilizujuće uticaje. Mi ćemo ići istim koracima ka EU, ali nam je potreban dugoročni mir i stabilnost koji nikako ne može da se postigne ukoliko prodre taj zloćudan uticaj Rusije preko svoje ‘tramboline’ Srbije“.

Osvrnuvši se na pitanje pokretanja inicijative Otvoreni Balkan dvoje predsednika su izrazila rezerve, ističući da inicijativa ne može biti potpuna bez prisustva svih šest država Zapadnog Balkana, prenosi dalje Kim.

„Ta inicijativa je falična. Umesto da učestvuju sve zemlje sa Zapadnog Balkana, učestvuje samo polovina tih država. Moj stav je da dok ova inicijativa ne bude obuhvatila svih šest država neće ni biti uspešna. Moj stav je da Otvoreni Balkan, pod pretpostavkom da će uključiti svih šest zemalja, može biti samo jedan od instrumenata za poboljšanje ekonomske i trgovinske saradnje“, kazao je Pendarovski, dodajući da je ova inicijativa samo jedan od aspekata Berlinskog procesa.

Vjosa Osmani je, sa druge strane optužila Srbiju da do sada nije ispunjavala ni druge inicijative, te da ne veruje da će ni ovu koju je sama pokrenula.

„Ne podržavamo inicijativu sve dok Srbija ne priznaje Kosovo i nije spremna da Republiku Kosovo tretira jednako kao ostale države u regionalnim inicijativama. Naravno da mi vidimo da jednu takvu inicijativu Srbija želi da iskoristi za ekspanziju svojih interesa“, kazala je ona.

Pendarovski na sastanku sa Konjufcom „izrazio rezerve prema regionalnim inicijativama“

Predsednik Severne Makedonije sastao se u međuvremenu sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom (Glauk Konjufca).

Penderovski je još jednom potvrdio podršku viznoj liberalizaciji za Kosovo i putu evroatlantskih integracija i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Međutim, predsednik jedne od zemalja koja je i incijator ideje o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, kako je saopšteno iz kosovske skupštine, izrazio je na sastanku sa Konjufcom „rezerve prema regionalnim inicijativama, rekavši da bi „Otvoreni Balkan“ mogao biti deo Berlinskog procesa, ali ne i njegova zamena.

Konjufca se, sa druge strane, zahvalio Pendarovskom na podršci Severne Makedonije u procesima evrointegracija Kosova i izrazio spremnost za intenziviranje međuparlamentarne saradnje, ali i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, dodaje se u saopštenju.

Kurti sa Pendarovskim: Militarizacije Srbije pretnja po bezednost regiona

U nastavku svoje posete Prištini, Pendarovski je razgovarao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem sa kojim je, kako su saopštili iz kosovske vlade, razgovarao o „unapređenju dobrosusedskih odnosa“.

„Postoji jasna politička volja Republike Kosovo za povećanje međuinstitucionalne koordinacije i dalje produbljivanje naših bilateralnih odnosa“, rekao je Kurti, te istakao da je u interesu njegove vlade i da koordiniše aktivnosti sa Severnom Makedonijom u oblasti bezbednosti, odbrane i spoljne politike.

Iz vlade ujedno navode da je Pendarovski izrazio zabrinutost zbog „porasta autoritarnih tendencija u zemljama Zapadnog Balkana“, ali i zbog procesa pristupanju Evropskoj uniji.

„EU bi trebalo da nagradi demokratske reforme“, kazao je Pendarovski.

Sa druge strane, Kurti je, kako se dodaje u saopštenju, „izrazio zabrinutost zbog militarizacije Srbije“ koja je, kako kaže, predstavlja „pretnju po region, mir i stablinost na Balkanu“.

U saopštenju se dodaje da Kosovo i Severna Makedonija ostaju privrženi zajedničkim evroatlantskim ciljevima, ali i sprečavanju uticaja „spoljnih destabilizujućih aktera – pre svega od malignog uticaja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu i u drugim delovima evropskog kontinenta i ekonomskog i trgovinskog uticaja Narodne Republike Kine koji ima za cilj da stvori finansijsku zavisnost i preko nje utiče na donošenje političkih odluka u zemljama Zapadnog Balkana“.

Sa druge strane, kako bi se sprečio „takav uticaj“, ukazali su na važnost saradnje i koordinacije aktivnosti sa SAD, EU i drugim saveznicima, zaključuje se u saopštenju kosovskog premijera.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.