„Otažbina“: Od Vučićeve „male taktičke pobede“ do više od 1.000 preregistrovanih na RKS za 10 dana

RKS tablice
FOTO: KoSSev

Zvanični Beograd ćuti, a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu i Metohiji „veliki strateški poraz Beograda“, poručuju iz Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“, komentarišući talas preregistracije na Severu Kosova.

Od prvog novembra na snazi je odluka kosovske vlade kojom je na mesec dana produžen rok za preregistraciju sa tablica gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija na RKS. Centri za registraciju vozila rade i vikendima zbog, kako tvrde iz Prištine, velikog interesovanja građana, a do sada je preregistrovano više od 1.000 vozila.

„Pre skoro tri meseca predsednik Srbije je trijumfalno izjavio o ‘maloj taktičkoj pobedi’ nad Prištinom koja se ogleda u tome da vozila sa registarskim tablicama KM ostaju da važe. Međutim, da li je tako?“, pitaju iz pokreta „Otadžbina“.

„U poslednjih desetak dana više od 1.000 vozila sa srpskim registarskim tablicama vlasnici su preregistrovali u separatističke RKS registarske tablice. Zvanični Beograd ćuti a naročito se ne oglašava Aleksandar Vučić da objasni Srbima na Kosovu i Metohiji da to nije bila ‘mala taktička pobeda’ nego veliki strateški poraz Beograda“, poručili su.

Podsećaju da je poziv na preregistraciju upućen i korisnicima MTS d.o.o. brojeva.

„I ne smo to, MTS d.o.o, kao ćerka firma Telekoma u Kosovskoj Mitrovici, sigurno uz dozvolu zvaničnog Beograda, poziva Srbe da do kraja godine svi promene srpske registarske tablice sa tablicama samoproglašene republike Kosovo“.

Bilo bi smešno da nije tužno, poručili su.

„Kako inače objasniti vlasnicima Srbima koji su požurili ne verujući u malu taktičku pobedu Aleksandra Vučića da zamene KM registarske tablice sa RKS zbog čega su im vozila bila zapaljena najverovatnije na preporuku aktivista ‘Srpske liste'“.

Podcrtavaju da je reč o još jednom porazu Aleksandra Vučića u sukobu sa Aljbinom Kurtijem.

„Da li je stvarni ili dogovoreni, pokazaće vreme“, ocenili su

Otadžbina, međutim, poručuje da se predsednik Srbije „ne zaustavlja“.

„On opet trijumfalno izjavljuje da će on sve da potpiše kada je u pitanju južna srpska pokrajina, samo neće saglasnost da Kosovo i Metohija bude članica Ujedinjenih nacija. Znači za predsednika nije sporno da samoproglašena rapublika Kosovo postane i članica UNESCO-a i da se onda vlast u Prištini brine o srpskim manastirima i svetinjama kao o duhovnom nasleđu Albanaca, pa da prihvati sve njihove državne simobole, da otvori diplomatsku misiju u Prištini i sve ono što je predviđeno Francusko-nemačkim planom“.

A kada je u pitanju članstvo Kosova u UN to je, ocenjuju iz Otadžbine, opet „ružna prevara Aleksandra Vučića“.

„Srbija se o tome najmanje pita. O tome odlučuju stalne članice Saveta bezbednosti, pre svega Rusija i Kina“.

A kada Vučić potpiše sve što je obećao, „trasiraće put Kosovu za ulazak u EU kao i u NATO pakt“.

„Dvanaestogodišnje vođenje nacionalne i državne politike od strane jednog čoveka Aleksandra Vučića time će doživeti svoje finale. Srbija će ostati bez skoro 17% svoje teritorije, bez neizmernog rudnog bogastva, bez svoje istorije, tradicije i svojih korena ali će zato braća Vučić postati najbogatiji Srbi na kugli zemaljskoj“, dodali su.

Sa druge strane, iz „Otadžbine“ navode da za sve Srbe širom sveta ostaje „jedan važan zadatak“.

„Da se nikada ne pomirimo sa gubitkom Kosova i Metohije i da se stalno borimo da ga vratimo pod svoju maticu. I neka da Bog da se ostvari davno izrečena krilatica – Dogodine u Prizrenu“, zaključuju iz Otadžbine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.