Poboljšan kvalitet vode Gračaničkog jezera, građani će uskoro moći da je koriste za piće

Badovačko jezero
FOTO: RTK2

Kvalitet vode je značajno poboljšan, za nekoliko dana ćemo moći da je koristimo za piće, obavestio je gradonačelnik Prištine, Perparim Rama građane koji se snabdevaju vodom iz Gračaničkog jezera.

Nedeljama unazad meštani dela Prištine, Gračanice i okolnih mesta ne mogu da koriste vodu za piće usled povećanja koncentracije mangana.

Kosovski institut za javno zdravlje (NIJZK) saopštio je još 19. oktobra da su izvršene hemijske analize uzoraka vode proizvedene u fabrici koja se napaja iz ovog jezera, te da je uočena povećana vrednost.

U međuvremenu su se oglašavali u više navrata sa navodima da je novim laboratorijskim analizama utvrđeno smanjenje referentnih vrednosti mangana u vodi, da nema mesta panici, ali i da prisustvo i dalje nije u skladu sa standardima utvrđenim administrativnim uputstvom o kvalitetu vode za ljudsku upotrebu.

Navodili su da voda, međutim, može da se koristi za čišćenje, održavanje higijene i slične potrebe, ali ne i za pripremu hrane.

Ekipe Regionalnog preduzeća za vodosnabdevanje „Priština“, juče su vršile ispiranje glavnih i sekundarnih linija u područjima koja se snabdevaju vodom iz Gračaničkog jezera a u cilju poboljšanja kvaliteta vode.

Dan kasnije odnosno danas, oglasio se gradonačelnik Prištine, navodeći da je razgovarao sa glavnim izvršnim direktorom Regionalnog vodovoda, Arsimom Fetahuom.

Kaže da ga je Fetahu obavestio da je kvalitet vode značajno poboljšan i da će građani za nekoliko dana moći da je koriste za piće.

„Molim vas za malo više strpljenja, iako razumem zabrinutost, jer me je gospodin Fetahu uverio da ćemo uskoro moći da koristimo vodu“, poručio je Perparim Rama.

Kaže i da je nivo mangana već smanjen i da je samo potrebno da se sprovedu neophodne procedure da bi voda mogla da se koristi za piće.

Područja pogođena snabdevanjem vode iz Gračaničkog jezera između ostalih su: Gračanica, sela u regionu Lipljana, Čaglavica, Ajvalija, Veternik, kao i deo Prištine.

Povezane vesti:

I dalje uvećano prisustvo mangana u Gračaničkom jezeru: Sutra ispiranje glavnih i sekundarnih linija

NIJZK: I dalje uvećano prisustvo mangana u Gračaničkom jezeru

NIJZK: Smanjuje se vrednost mangana u Gračaničkom jezeruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.