Otadžbina: Osuđujemo presudu Todosijeviću; Pretnje SL da neće izaći na izbore – predstava za građane

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Kritike povodom odluke Apelacionog suda u Prištini koji je potvrdio dvogodišnjnu kaznu zatvora Ivanu Todosijeviću nastavljaju da se nižu. Danas je reagovao i Narodni pokret Srba sa KiM, „Otadžbina“. I dok osuđuju presudu, ocenjuju da ona pokazuje „politički debakl nacionalne i državne politike“ Aleksandra Vučića prema KiM-u.

Apelacioni sud potvrdio je pre tri dana presudu Osnovnog suda poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, na dve godine zatvora, zbog izjave povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je, između ostalog kazao da je „Račak izmišljen“.

„Ono što je pogubno jeste da jedna ovakva presuda, koja nije ni mogla da se zamisli pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića, otvara putokaze da ako bilo koji Srbin u južnoj srpskoj pokrajini bude negirao državnost samoproglašene republike Kosovo može dobiti visoku zatvorsku kaznu“, ocenjuju danas iz Otadžbine.

Prokomentarisali su i najavu Srpske liste da će nakon presude Todosijeviću razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, juče je ujedno saopštio za Tanjug da je poništavanje presude „u direktnoj vezi“, s izlaskom Srpske liste na predstojeće lokalne izbore na Kosovu.

“ Pretnja ‘Srpske’ ili bolje reći, kvislinške liste da neće učestvovati na lokalniim separatističkim izborima, odnosno da će o tome razmisliti, deluje tužno i tragikomično. U sličnom tonu su i pretnje bojkotom srpskih sudija i srpskih policajaca koji su deo separatističkih vlasti u Prištini“, tvrde.

Naglasili su da je reč o „pretnji praznom puškom“ i da je ona samo „predstava za građane Srbije“.

„Svi dobro znamo da će i ‘Srpska lista’ učestovati na izborima kao što će se i sudije i policajci vratiti na svoja radna mesta. A kako i ne bi, kada za svoj nezakonit rad primaju duple plate i u srpskom i u separatističkom sitemu“, dodali su.

Otadžbina je, ujedno posavetovala srpsko rukovodstvo u Beogradu i Srpsku listu, kako bi trebalo da reaguju u trenutnim okolnostima.

„Ako režim u Beogradu misli da da adekvatan odgovor na ovu presudu, pod hitno ministri i pomoćnici ministara kao i poslanici u skupštini samoproglašene republike Kosovo moraju da napuste svoja radna mesta. Ovakav politički korak pokazao bi i vlastima u Prištini i EU da Beograd neće dozvoljavati da se Srbi nezakonito kažnjavaju i osuđuju zbog negiranja samoproglašene republike Kosovo“, naveli su.

Međutim, tvrde da već unapred znaju „da je vlast u Beogradu kukavička i da na ovakav korak ne sme da se odluči“.

„Mnogo ranije je ‘Srpska lista’ najvaljivala da će da napusti skupštinu i vladu tzv. Kosova kada je uhapšen i izvrgnut ruglu vođenjem kao psa ulicama Prištine ministar u Vladi Srbije Marko Đurić pa se sve zavrišilo samo na rečima. Takođe je ‘Srpska’ ili bolje reći kvislinška lista pretila da će napustiti skupštinu i vladu ‘Kosova’ kada je uvedena stopa od sto odsto, isto kada je formirana i vojska Kosova, pa ovu separatističku instituciju nisu napustili. Ne bi ni sad zbog ovakve presude izrečene nekadašnjem ministru u vladi samoproglašene republike Kosovo Ivanu Todosijeviću“, zaključuju iz Otadžbine.

Otadžbina je iznela još jedan predlog.

„Pristojan i adekvatan odgovor na ovu presudu bio bi i da se listom svi Srbi Kosova i Metohije potpišu i kažu da se slažu sa izjavom Ivana Todosijevića i da se svim svojim brojem stavljaju na raspolaganje sepratističkom pravosuđu da ih osudi. I jadan ovakav politički korak bi mogao da predupredi buduće slične presude kosovskim Srbima“, poručili su.

Međutim, kako dodaju, nažalost, ništa od ovoga se neće desiti, jer, tvrde, režim Aleksandra Vučića ima prevelike obaveze i prema Prištini, i prema Briselu, Londonu, Vašingtonu da bi mogao na adekvatan način da se bori za južnu srpsku pokrajinu.

„Iskustvo ovih deset godina o tome najbolje govori“, zaključuju.

Navode i da će i dalje Srbe osuđivati bez obzira na to što je Briselskim sporazumom Srbija „predala pravosuđe u ruke Prištini“.

„Srbe će i dalje da napadaju i tuku po celom Kosovu, pa i severnom delu Kosovske Mitrovice, što ranije nije moglo da se zamisli, bez obzira što je Briselskim sporazumom Srbija svoju policiju predala u ruke separatistima“, dodali su.

Na kraju navode da samo odlaskom vlasti u Beogradu mogu da se steknu uslovi da se „Srbija mnogo ozbiljnije i uspešnije bori za prava Srba na KiM i ponovni povratak Kosova i Metohije u okrilje svoje matice Srbije“.

Podsetimo, odluka Apelacionog suda kojom je potvrđena dvogodišnja kazna Todosijeviću naišla je na osudu Aleksandra Vučića, Kancelarije za KiM, odnosno samog Petkovića, preko predsednika parlamenta Srbijme Ivice Dačića, Srpske liste, do Eparhije Raško-prizrenske i nekoliko organizacija srpskog civilnog društva na Kosovu.

Pročitajte još:

Petković: Krvavo smo izgradili srpsko jedinstvo, i ono je pokazalo rezultate

Poništavanje presude Todosijeviću uslov za izlazak Srpske liste na izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.