Otadžbina: Građani na „separatističke“ izbore idu pod pretnjom otkazom, pozivaju na bojkot

Izborna kampanja, poster Srpske liste, Goran Rakić izbori za gradonačelnika 2019
Foto: KoSSev

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina ponovo je pozvao na bojkot predstojećih izbora za gradonačelnike opština na Severu koji su raspisani po kosovskim zakonima i izneo tvrdnje da „aktuelni režim Aleksandra Vučića primorava“ građane, pod pretnjom otkazom, da izađu na ove izbore koje nazivaju „šiptarskim“ i „separatističkim“.

„Predizbornu aktivnost na severu Kosova i Metohije predvodi širom Srbije dobro poznati Zoran Milojević zvani Zelja, inače član izvršnog odbora SNS. Svi zaposleni u preostalim institucijama srpske države (zdravstvo i prosveta), zajedno sa članovima svojih porodica, dužni su da izađu na izbore i glasaju za takozvanu Srpsku listu, ili bolje reći šiptarsku jer se radi o šiptarskim izborima“, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina.

Dodaju i da su deo kampanje „gnusne laži“ da bi „Albanci osvojili vlast u srpskim opštinama“ ukoliko Srbi ne izađu na „separatističke“ izbore.

„Sa manje od pet posto albanskog stanovništva u ovim opštinama vlast se tako ne osvaja a i suprotno je Rezoluciji 1244 SB a i Ustavu Republike Srbije“, tvrde iz Otadžbine, a građane pozivaju da iste bojkotuju jer su „suprotni još uvek važećem Ustavu Republike Srbije“.

„Glavni razlog za učešće Srba na ovakvim izborima leži u tome da Aleksandar Vučić želi sebe da predstavi Zapadu da je on jedina ličnost koja danas u Srbiji hoće da potpiše sveobuhvatni mirovni sporazum sa Prištinom“.

S druge strane, kandidati Srpske liste građane pozivaju da se na izbore odazovu u što većem broju, opisujući ih ključnim za pokazivanje jedinstva, a kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, kao i kandidat za gradonačelnika opštine Zubin Potok su ove izbore nazvali „referendumom za opstanak“ srpskog naroda na KiM.

„Izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, nisu samo lokalni izbori, to je svojevrsni referendum za ili protiv opstanka Srba“, poručio je danas Goran Rakić, kandidat za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, javio je Radio Kontakt plus.

O sastanku nakon redovnog zasedanja Sabora SPC

Otadžbina je izrazila i nevericu povodom jučerašnje izjave patrijarha Irineja „da se predsednik Srbije lavovski bori za Kosovo i Metohiju“ i to nakon, u javnosti percipiranog kao kontroverznog sastanka predsednika Vučića sa vladikama SPC nakon redovog zasedanja Sabora.

„Nije jasno kako, kada on snažno podržava lokalne separatističke izbore koji su suprotni Ustavu Republike Srbije“.

Ipak, raduje ih to da Sabor SPC nije dozvolio Aleksandru Vučiću da učestvuje na njihovom zasedanju bez obzira na zalaganje patrijarha – „Aleksandar Vučić je primljen u salonu za prijem gostiju i stranaka a ne u sali za zasedanje Sabora“, naglašavaju, a predsednika optužuju i da je svoje učešće na saboru uslovio donacijom SPC.

„Predsednik se ne libi da kaže da njemu mora da se omogući učešće na crkvenom Saboru zbog donacija koje država daje crkvi. Ovom izjavom predsednik samo pokazuje da kod njega dominira kriminalna svest na račun državotvorne“, još jedna je od brojnih optužbi Otadžbine na račun srpskog predsednika.

O donacijama vlade Srbije SPC

Insajder danas piše da je na sednici 9. maja Vlada Republike Srbije, nepuna dva meseca od donacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u iznosu od 10 miliona evra za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu, ponovo odlučila da donira još 30 miliona dinara ili oko 254.000 evra za izgradnju jednog manastira, Srpskog centra i muzeja u okviru SPC u Švedskoj i Mađarskoj. 

Insajder podseća i da je država velikodušnom donacijom pomogla Crkvi i krajem prošle godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog “teške situacije” iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra. To je učinjeno u okviru programa Ministarstva za privlačenje investicija za ulaganja od posebnog značaja, mada joj je tokom 2018. iz budžeta već bilo opredeljeno više od 2,3 miliona evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.