Jeremindan u Goraždevcu

Milorad Arlov na obeležavanju hramovne slave u Goraždevcu
Foto: Odbor za pomoć KIM

Žitelji najvećeg srpskog sela u Metohiji, Goraždevca, obeležili su danas praznik Sv. Jeremije-Jeremindan. Mnogobrojna svečana litija prošla je Goraždevcom, koji ponosno prikazuje srpske običaje koje ovo selo čuva još iz 16. veka. Ovaj običaj obeležavao se i tokom viševekovne otomanske imperije a održao se i do danas.

Danas je u Goraždevcu bilo svečano a pored lokalnog stanovništva ovih dana u selu boravi veliki broj onih koji su poreklom iz ovih krajeva, kao i prijatelja i rođaka porodica. Nakon Crkvenih obreda proslava je nastavljena u Crkvenom konaku gde je, ovogodišnji domaćin, porodica Jovović organizovala ručak za zvanice i prisutne vernike, javlja Radio Goraždevac.

Po prvi put ove godine, lomljena je česnica sa zlatnikom u liku svetog Jeremije, koju je obezbedio Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Zlatnik je iz slavskog kolača izvukao sedmogodišnji Milutin Dimitrijević iz Goraždevca.
U podeli slavskog kolača učestvovalo je oko stotinu dece predškolskog i školskog uzrasta, a predsednik Odbora za pomoć KiM, Milorad Arlov je poručio je najboljim učenicima Goraždevca i celog Kosmeta da očekuje njihov dolazak 16. juna u Republiku Srpsku.
Nakon liturgije i svačane litije na ulicama Goraždevca krstonoša se i ove godine okupao u seoskoj reci pred oko petstotina prisutnih.
Litiju je obezbeđivala Kosovska policija, a bio je prisutan i KFOR.
Video prilog Radio Goraždevac sa današnje manifestacije možete pogledati u nastavku:Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.