Sabor SPC sa Vučićem i Dodikom: Neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH Milorada Dodika sa Svetim arhijerejskim saborom SPC na inicijativu Patrijarha srpskog Irineja, izazvao je veliku pažnju u medijima o tome da li je ovakav sastanak prigodan. Skupštinska debata o situaciji na Kosovu, i pored insistiranja opozicije i najave predsedavajuće Maje Gojković, još uvek nije održana, ali ipak o tome se danas razgovaralo sa saborom SPC. Nakon dvoipočasovne „otvorene diskusije“, Irinej, Dodik i Vučić obratili su se medijima. Međutim, javnost je ostala uskraćena za konkretne zaključke sa ovog sastanka.

Sumirano, svi su se složili da je sastanak bio „plodotvoran“ i „koristan“. Patrijarh je poručio da su poznate želje crkve i ljubav prema Kosovu, ali da „odbrana Kosova“ zavisi od situacije u svetu.

Dodik je „čuo i naučio neke stvari“ koje u drugačijem formatu diskusije, kako kaže, „sigurno“ ne bi, ali i otkrio da je postignuto saglasje da se treba održati dijalog o različitim viđenjima rešenja situacije sa KiM, ali ne „putem javnosti koja samo unosi još više problema“, već u vidu otvorene diskusije u ovom ili sličnom formatu.

Predsednik Vučić smatra da su posle „otvorene diskusije sa pojedinim episkopima“ uspeli da naprave „racionalan, normalan odnos koji u budućnosti treba da bude i popravljen i drugačiji“. Poručio je da razume sve brige, kao i to da neko mora da donosi „teške ovozemaljske odluke“. Više nije mogao da otkriva, jer kako kaže, to ne bi ličilo na njega.

Sabor SPC
FOTO: Fejsbuk, Aleksandar Vučić

Patrijarh Irinej: „Želim ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće“

Najviše pažnje u razgovoru Vučića i Dodika sa saborom SPC posvećeno je Kosovu i Metohiji, rekao je Patrijarh Irinej.

„Konstatovali smo da je stanje na Kosovu vrlo teško i da je, s obzirom na prilike u kojima se nalazimo, vrlo neizvesno kako će se završiti pitanje i naći rešenje za Kosovo i Metohiju“, otkrio je Irinej, koji je iznosio stavove Sabora.

Patrijarh se divi Vučićevoj energiji i junačkoj borbi

Patrijarh SPC izrazio je i svoje divljenje prema energiji predsednika Vučića, i „moli se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način“.

„Ono što vidimo svi, naš predsednik se junački bori i za Srbiju i za Kosovo, i za sve ono što je vezano za srpsko ime. Ne sumnjamo u njegove dobre namere, u njegov trud koji vidimo. Ja moram da kažem da se divim toj energiji, svaki drugi dan na putu, razgovore koje on vodi van Srbije, to su jako teški razgovori, ja mu se divim kako izdržava i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da svoju ulogu predsednika države odigra na najbolji i najkorisniji način“

„Naša želja vezana za Kosovo i Metohiju, ljubav prema Kosovu, ali nažalost kao što kažu ‘želim ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće’, zagonetno je sugerisao patrijarh srpski.

Poručio je da će se boriti i da neće posustati u „odbrani Kosova“.

„Koliko ćemo uspeti, nadamo se u Boga, u našu istoriju i u pomoć naših prijatelja da ćemo nešto uspeti, koliko, ostaje da vidimo, zavisno sve od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i onih koji podržavaju onu drugu stranu“, dodao je.

Vučić: Neko mora da donosi teške ovozemaljske odluke

Patrijarh se divio Vučiću, a predsednik je patrijarhu otkrio sve svoje brige. Ne i javnosti.

„Mislim da je patrijarh odlično razumeo, kao što ja razumem njegovu brigu i njegove muke, a neko mora da donosi i nelake ili rekao bih teške ovozemaljske odluke“, poručuje Vučić.

Sabor je obavestio „o svim razgovorima, o svim pregovorima o svim važnim temama“, dok su oni njega „obavestili o svojim brigama, o različitim stavovima po pojedinim pitanjima“.

„I to je sve što mogu da kažem, sve ostalo bi bilo nefer i da budem iskren to ne bi ličilo na mene. To neki drugi mogu na takav način da govore, ja ne“, dodao je.

Vučiću se čini da su se dobro razumeli i da su „posle otvorene diskusije sa pojedinim episkopima“ uspeli da naprave „negde racionalan, normalan odnos koji u budućnosti treba da bude i popravljen i drugačiji“.

Smatra da je pred Srbijom težak period.

„Moje je da nastavimo da se borimo da izvučemo maksimum od svega što možemo da dobijemo za svoj narod, da čuvamo mir i stabilnost, da poštujemo druge ali da ne pristajemo na ucene i da ne dajemo ono što niti je naše pravo niti smemo niti možemo bilo kome da damo“, zaključio je predsednik Srbije.

Dodik je danas čuo i naučio stvari koje u drugačijem formatu sigurno ne bi

Predsedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da tokom današnjeg otvorenog razgovora nije bilo „nikakvih skrivenih tema niti odgovora, niti je ostalo šta skriveno“, barem učesnicima diskusije.

Dodik je rekao da je u okviru diskusije predsednik Vučić pokazao jasan pristup u vezi sa otvorenim temama i da zaključci do kojih su došli u toku razgovora nisu ostavili nikakve dileme, ali ne otkrivajući koji su to zaključci do kojih se došlo na sastanku.

„Treba biti racionalan i realan, i to je ono što je ovde, ja mislim prvi put se i čulo i govorilo, i na temu mogućnosti ove ili one, i pitanjima razgraničenja ili ne, i o pitanjima koja se očekuju“, saopštio je deo današnje diskusije sa saborom.

„Država mora da ima teritoriju, efektivnu vlast, ima narod koji to podržava, i ona se proteže i manifestuje kao takva, dok crkva u svojoj organizaciji može da pokrije različite države, evo recimo zakonska eparhija deluje na prostoru tri države danas važeće, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, a možda evo ako smatramo Republiku Srpsku državom, to je četvrta država na kojoj jedna eparhija deluje,“ objasnio je Dodik razlike između delovanja države i crkve koje se „moraju uvažiti i shvatiti“.

Dodik je otkrio da su na kraju, kroz razgovor koji su vodili, došli do saglasja o tome „da je važno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti koja samo unosi još više problema, nego treba da se vodi putem otvorene diskusije u ovom formatu ili nekom sličnom“.

Dodik se za kraj zahvalio patrijarhu i episkopima na razgovoru, kao i predsedniku Vučiću, poručivši da je za njega „ovo bilo poučno“ i da je mogao da „nauči ili čuje neke stvari koje u nekom drugom formatu sigurno ne bi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.