Ostavljen bez izbora: da prodam i odem

Kuca na prodaju Klokot

Piše: Aleksandar Makić

Dolazim iz skromne i poštene porodice koja je živela, i još uvek živi, od poljoprivrede i stočarstva u Klokotu.

Nažalost, vremena su takva, danas na Kosovu samo od toga ne može da se živi.

U Klokotu živi nešto više od hiljadu duša, i sve nas je manje jer svake godine ode bar desetak porodica zbog loše materijalne situacije. Klokot je uglavnom poznat po lekovitoj banji koja je nekada bila centar turizma i privrede u ovom delu Kosova i Metohije. Prodaja srpskih imanja počela je odmah nakon rata, a danas sve više porodica se odlučuje na ovaj korak zbog loše političke situacije jednim delom, ali pre svega zbog lošeg materijalnog stanja ljudi koji žive u Klokotu. Mladi uglavnom odlaze zbog nezaposlenosti.

Bio sam zaposlen kao radnik obezbeđenja u opštini Klokot. Radio sam za platu od 200 evra, sa kojom sam bio prezadovoljan jer je moja porodica od te plate uspevala da pokrije dobar deo mesečnih troškova.

Međutim, dolaskom novog gradonačelnika to se promenilo. „Za tebe više nema posla, nemoj da dolaziš,“ ovim rečim, na Božić 2018. godine gradonačelnik mi je saopštio da sam ostao bez posla.

Ovom prilikom postavljam pitanje gradonačelniku Božidaru Dejanoviću od čega sad da živim i izdržavam ženu, dete i bolesne roditelje?

kuca na prodaju

Pognute glave, odlučio sam da još jednom odem kod gradonačelnika i zatražim socijalnu pomoć od 100 evra. Odgovor koji sam dobio od njega, bio je sledeći:

„Ti predaj dokumentaciju, pa ću videti.“

Vratio sam se kući ohrabren ovim rečima.

Međutim, prošlo je godinu dana od našeg razgovora, ništa po tom pitanju nije urađeno.

Bio sam prinuđen, teškog srca, da stavim prodajnu tablu na svoju kuću, koju su moji preci godinama stvarali. Mnogi me osuđuju zbog toga, ali ja nemam drugi izbor. Nažalost, nisam jedini, još 15 kuća u Klokotu stavile su prodajne table.

Aleksandar Makić nije jedini stanovnik Klokota koji je u rubrici Građani pišu izneo probleme sa lokalnom samoupravom u ovoj opštini. Pročitajte Gradonačelnik Klokota ostavio osmočlanu porodicu bez primanja Jovanovići iz Grnčara: Kuća na prodaju.

Nikada ne bih napustio Kosovo i moje rodno mesto kad bi me vratili na moj nekadašnji posao, skinuo bih tablu sa kuće i nastavio da živim kao dosad, mada ne ulažem velike nade da bi naš gradonačelnik to učinio.

Još jednom ću apelovati na sve: Dajte mi posao, da nastavim normalno da živim kao što sam do sada živeo, skromno i tiho, sa svojom porodicom ili nemam drugi izbor: da prodam i odem!Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.