Jovanovići iz Grnčara: Kuća na prodaju

Kuća na prodaju, selo Grnčar opština Klokot
Foto: Slobodan Jovanović

Nakon policijskog izveštaja koji je objavljen na našem portalu u vezi sa verbalnim napadom na gradonačelnika Klokota, Božidara Dejanovića, obratila nam se Sanja Jovanović, ćerka, odnosno sestra dvojice ljudi osumnjičenih za verbalni napad kako bi iznela njihovu stranu priče. Sada, nakon kućnog pritvora, nastavak priče donosi njen brat, Slobodan Jovanović iz sela Grnčar.

Piše: Slobodan Jovanović

Živim u selu Grnčar u osmočlanoj porodici, imam suprugu i osmomesečnog dečaka koji je i najmlađi član naše porodice. Donedavno sam imao posao i bio u mogućnosti da za svoju porodicu privređujem, ali od danas na našoj kući stoji natpis „Na prodaju“. Priroda naših problema je ekonomska, a nastala je zbog zloupotrebe nadležnosti gradonačelnika Klokota i nedostatka institucionalne zaštite.

Do januara prošle godine radio sam kao pomoćni radnik u O.Š. „Marko Rajković“ u selu Vrbovac u opštini Klokot. Tada sam, uprkos činjenici da sam imao ugovor koji je važio do avgusta, odlukom gradonačelnika Klokota, Božidara Dejanovića, isteran sa posla bez obrazloženja.

Zbog nelegalnosti ove odluke, žalio sam se Inspektoratu rada koji je presudio u moju korist i naložio da na platni spisak budem vraćen najkasnije do jula prošle godine. Gradonačelnik se o tu odluku više instance oglušio, a ja na posao, ni posle šest meseci od odluke u moju korist, nisam vraćen.

To je najozbiljniji, ali ne i jedini čin gradonačelnika usmeren protiv mene i moje porodice.

Nakon što sam ja isteran sa posla, odlukom gradonačelnika je moj otac uklonjen sa spiska primaoca socijalnih davanja, čime nam je ukinut još jedan izvor prihoda od kog je porodica zavisila.

Tada je i došlo do verbalne razmene između nas u slučajnom susretu sa gradonačelnikom. Pretio je ocu i meni, opsovao nas, a svu krivicu za incident svalio na nas.

Kao posledica tog susreta, ocu i meni je prvo bio određen dvodnevni pritvor, a onda i još 13 dana kućnog pritvora i kazna od po 600 evra koja je prepolovljena zbog vremena koje smo proveli u pritvoru. Inače je mom ocu, srčanom bolesniku, pozlilo u pritvoru i pretrpeo je srčani napad od kog se i dalje oporavlja.

Lošijeg zdravstvenog stanja je i moja supruga koja ima problema sa kičmom.

Ja ovde sada imam samo dug prema banci za kredit koji i dalje otplaćujem od dnevnica za povremene poslove koje nađem i od minimalca koji prima majka. Budućnost ne vidim, ni za sebe, ni za svoje dete.

Usled svega ovoga, moja porodica je na svoju kuću okačila tablu „Na prodaju“, a od kako je Dejanović postao gradonačelnik, u našoj opštini ima još dvadesetak takvih oglasa.

(Potpisnik teksta je dvadesetsedmogodišnji meštanin Grnčara)Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.