Osmani: Vučićeve provokativne izjave – ništa novo; Reciprocitet ličnih karata štiti suverenitet

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je da Kosovo treba da pazi da ne naseda na provokativni govor predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji prema njenim rečima, nije ništa novo.

Osmani je u četvrtak u emisiji „Interaktiv“ KTV-a izjavila da kosovske institucije treba da nastave da donose sve odluke u koordinaciji sa međunarodnim prijateljima, dok je ujedno rekla da je svaka mogućnost za dogovor odbačena od srpske strane.

„Svaki korak koji smo preduzeli bio je u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima. Srbija je blokirala napredak. Na kosovskoj strani će se uvek naći rešenje koje neće stvarati prepreke. Kosovska strana je pokazala veliku konstruktivnost u razgovorima na ovu temu (registarske tablice i sl.) i na neki način smo došli do dokumenta koji je bio prihvatljiv i za Kosovo i za EU, ali je Srbija svojim destruktivnim pristupom odbacila sve što je predloženo“, izjavila je Osmani.

Prema njenim rečima, reciprocitet koji je u sredu uspostavila Vlada Kosova u vezi sa ličnim kartama Srba je deo zaštite suvereniteta.

„Nikada nećemo podsticati tenzije, uvek ćemo poštovati prava naših građana bez razlike, ali ćemo i štititi suverenitet. Moramo biti jasni, bez obzira da li Srbija potpisuje sporazum u Briselu, njena strategija je nestabilnost na Kosovu. Srećni smo što imamo podršku naših prijatelja“, rekla je predsednica Osmani.

Ona je, između ostalog, istakla da je Srbija time što nije prihvatila nikakav sporazum pokazala svoj mentalitet.

Osmani: Energetski vodič pomaže da se svi građani tretiraju na isti način

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je da je potpisivanje mape puta između Kosova i Srbije za naplatu struje na Severu dobar korak, u kom slučaju će se ovom odlukom struja plaćati na celom Kosovu.

Ona je u četvrtak na KTV „Interaktiv“ izjavila da je potpisivanjem u Briselu razjašnjen niz tema koje u prethodnim sporazumima nisu bile na pravi način razjašnjene.

„Sporazum o energetici omogućava primenu pravila koja podrazumevaju skidanje velikog tereta koji je imala država Kosovo, jer se struja nije plaćala na Severu. Sa ovim vodičem i to će se dogoditi. Jedna od tema koje prethodni sporazumi nisu razjasnili jeste šta će biti nadležnosti Elektrosevera. Ovaj vodič to pojašnjava. Ne možete nešto potpisati bez objašnjenja kako će to funkcionisati, šta će biti jasne nadležnosti“, izjavila je Osmani.

Prema njenim rečima, kosovske institucije odrediće cene energenata na severu.

„To je dobar korak i pokazuje da smo tu za rešenje. Kosovski zakoni će takođe odrediti cene za Sever. Razlog zašto je ovaj vodič potpisan je da se svi građani Kosova tretiraju jednako. Da li će struju plaćati građani srpske nacionalnosti na severu, ako budemo imali problema, zavisiće od toga koliko je dokument jasan“, rekla je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.