Manastir Zočište kod Orahovca, obeležio svoju hramovnu slavu

Zočište
FOTO: Radio Goraždevac

Slava manastira Svetih Vrača Kozme i Damjana u selu Zočište, nedaleko od Orahovca, počela je prazničnim bdenijem sa iznošenjem Petohljebnice.

Vernici su jutros došli iz svih delova Kosova i Metohije kako bi prisustvovali obeležavanju manastirske slave.

Liturgiju je služio vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Ovaj hram, ovaj manastir bio je porušen. Dao je gospod da posle golgote ovog manastira, da se bratija vrati u ovaj manastir, da se manastir ponovo obnovi, da se svete mošti ponovo vrate u ovu crkvu, da dolazimo ne samo na današnji dan, nego cele godine da prizivamo molitve i pomoć svetih besrebrenika Svetih vrača“, rekao je u besedi vladika Teodosije.

On je čestitao slavu igumani Stefanu i bratiji manastira Zočište.

Bdenje uoči slave u manastirskoj crkvi služili su iguman manastira Banjska otac Danilo i iguman manastira Devine Vode otac Fotije. Za pevnicom su pojali pojci ovog manastira koji se za slavu i veće praznike u manastiru okupljaju sa svih strana.

Iguman manastira Zočište arhimandrit Stefan je za vreme bdenija otvorio kivot sa moštima Svetih Vrača i okupljeni vernici su prilazili da ih celivaju i pomažu se svetim uljem.

U navečerje je u manastir stigao i iguman manastira Ribnjak kod Bara otac Prokopije koji redovno dolazi na manastirsku slavu.

14. novembra se slavi jedna od dve slave koju ovaj manastir proslavlja, u narodu poznato kao zimsko Sveto Vrače. Druga je letnja slava i obeležava se takođe na Svete Vrače 14. jula.

Manastir Sveti Vrači se nalazi u selu Zočištu kod Orahovca i poznat je po moštima Svetih Kozme i Damjana koji, prema narodnom verovanju, vekovima isceljuju mnoge koji im se obrate za pomoć od raznih bolesti.

Manastir je miniran u septembru 1999. godine, ali je prilozima vernika crkva obnovljena 2007. godine. Od tada do danas je mnogo urađeno na obnovi čitavog manastirskog kompleksa.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.