Osmani i Abdidžiku o platformi predsednika – očekuje se glasanje u narednom periodu

Vjosa Osmani nakon glasanja za predsednika parlamenta
FOTO: KoSSev

Nakon što je ovog ponedeljka u istom danu formirana kosovska skupština i izglasana vlada predvođena Aljbinom Kurtijem, Kosovo bi ubrzo moglo da dobije i novog predsednika. O ovoj temi razgovarali su danas kandidatkinja za predsednicu, Vjosa Osmani i lider sada opozicione LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku).

Abdidžiku je nakon sastanka izjavio da su razgovori vođeni o predsedničkoj platformi Vjose Osmani, za koju je kazao da nema ništa protiv.

„Razgovarali smo o platformi koju Vjosa Osmani želi da izradi kao predsednica Kosova. Nemamo primedbi na sadržaj platforme. Imaćemo još jedan sastanak, a u međuvremenu ćemo se vratiti u stranačke organe“, prenela je prištinska Koha navode Abdidžikua.

Najavio je da će uskoro održati još jedan sastanak sa Osmani, radi dodatnih pojašnjenja, ali i da će se pre toga sastati sa stranačkim organima.

Stav Abdidžikua je da bi sednica povodom odabira predsednika mogla da se sazove odmah nakon što se dođe do saglasnosti političkih aktera.

Osmani je takođe potvrdila da se razgovaralo o predsedničkoj platformi, kao i da će ubrzo održati još jedan sastanak sa liderom LDK.

Ona je danas zatražila podršku svojih nekadašnjih stranačkih kolega i ujedno izrazila očekivanje da će je podržati i ostali poslanici u parlamentu.

„Bio je to vrlo dobar sastanak, imala sam priliku da detaljno sa njim razgovaram o svojoj predsedničkoj platformi, glavnim oblastima koje su u nadležnosti šefa države i kako ću u budućnosti pristupiti opoziciji u pogledu saradnje u oblastima spoljne i bezbednosne politike, ali i drugih pitanja koja treba pogurati napred“, poručila je Osmani.

Izrazila je nadu da će se još jedan sastanak sa čelnicima LDK održati za nekoliko dana, a odmah zatim i sednica namenjena odabiru predsednika, tj, odmah nakon završetka procedura zamene poslanika koji su izglasani za ministre.

Ovo je drugi susret Osmani i Abdidžikua od kada je on preuzeo funkciju predsednika stranke.

Oni su se prethodno sasatali pre desetak dana, u društvu lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija, kada su razgovarali o formiranju budućih institucija.

Parlament je formiran ovog ponedeljka, a u istom danu, u večernjim satima je ujedno izglasana vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Formiranje ove vlade, međutim, nije podržala LDK koja je od ove nedelje u opoziciji.

Osmani je, prema pisanju prištinskih medija, za sada jedini kandidat za funkciju novog predsednika. Ona je sve do ove nedelje vršila funkciju v. d. predsednika Kosova, a još od oktobra meseca – kada je bivši predsednik, Hašim Tači, podneo ostavku nakon podizanja optužnice pred sudom u Hagu.

Do odabira novog predsednika funkciju v. d. predsednika vršiće novi predsednik parlamenta, Gljauk Konjufca.

Da bi bila odabrana, neophodno je da zadobije podršku 81 poslanika u parlamentu. Ukoliko ne bude imala toliko glasova u prvom, kao i u drugom krugu glasanja, onda joj je u trećem krugu potreban 61 glas, ali mora biti prisutno najmanje 80 poslanika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.