Kosovska privredna komora odbila vakcinaciju u Beogradu

Foto: KoSSev

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Vladom Srbije, obezbedila je 10.000 vakcina za privrednike i zaposlene iz regiona, potvrdio je danas predsednik ove komore Marko Čadež. Ponudu je, međutim, odbila Privredna komora Kosova.

Za vikend će u Beogradu biti vršena vakcinacija privrednika i njihovih zaposlenih iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i s Kosova koji žele da se zaštite od korona virusa, najavio je danas ranije Čadež.

Saopštio je da je PKS do sada organizovala vakcinaciju velikog broja privrednika i radnika iz Srbije, „a sada želimo da pomognemo i našim komšijama kako bi uspeli da očuvaju svoje ekonomije, jer samo tako čitav region može da ide napred“, prenela je N1.

Rekao je da je procedura imunizacije privrednika iz regiona jednostavna: „Potrebno je samo da se kompanije iz regiona jave svojim privrednim komorama koje će u koordinaciji sa PKS organizovati vakcinaciju u Beogradu“.

Međutim, na poziv PKS se neće odazvati privrednici Kosovske privredne komore, potvrdio je njen predsednik, Berat Rukići (Berat Rukiqi).

Na ovakav potez, kako kaže, odlučili su se iz „principijalnih razloga“.

S ozbirom na to da se predstavnici privrednih komora u Beogradu i Prištini već godinama hvale o dobroj saradnji, nije poznato o kakvim „principijalnim razlozima“ je reč.

Rukići je precizirao da je Privredna komora Srbije ponudila ostalim privrednim komorama u regionu vakcinu AstraZeneke.

Rukići, sa druge strane, kaže da je ovaj slučaj, kao i napredak koje zemlje u regionu postižu u vakcinaciji predstavlja dodatni alarm za sve koji će u budućnosti na Kosovu biti uključeni u proces vakcinacije.

„Naša preduzeća su spremna da pruže podršku institucijama u zemlji, u ovom procesu i u drugim procesima koji nam pomažu u okončanju zdravstvene krize“, poručio je, sa druge strane, Rukići u objavi na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.