Osam meseci od smrti Muslijua u karantin zoni, roditelji najavili tužbu protiv nekadašnje Kurtijeve vlade

Studentski centar u Prištini
Foto: Ballkani info

Trećeg maja prošle godine, 26-godišnji Agon Musljiu počinio je samoubistvo u Studentskom centru u Prištini koji je u tom periodu bio pretvoren u karantin zonu za sve one koji žele da se vrate na Kosovo. Osam meseci kasnije – juče, njegovi roditelji položili su cveće na mestu gde je preminuo i najavili da će podneti tužbu protiv tadašnje vlade predvođene Aljbinom Kurtijem.

Nakon polaganja venca sa cvećem Agonov otac, Naim Musliu, izjavio je pred medijima da osam meseci „žive sa tugom“, ali i da je „još tužnija nepravda koja se čini njegovom sinu“, prenosi KosovaPress.

„Na početku sam rekao da nepravda pada tačno na Kurtija i njegovu vladu, Svećlju (bivšeg ministra unutrašnjih poslova) i Vitiju (bivšeg ministra zdravlja). Tražiću pravdu za ovo i nikada neću prestati. Podneću još jednu tužbu jer je nepravedno i nezakonito i protivustavno bilo postavljanje i karantina gde je moj sin umro“, rekao je Musljiu.

Naim Musljiu je takođe kritikovao poslanike Samoopredeljenja koji su deo istražne komisije za upravljanje pandemijom kovid-19, a koji su, kako je rekao, glasali protiv toga da on bude član ove komisije.

„Šta žele da prećute, šta žele da zaštite, to oni sami znaju“, dodao je Musljiu.

Musljiu je ponovio da neće prestati da traže pravdu za svog sina.

Nekadašnja vlada predvođena Aljbinom Kurtijem, uvela je 18. marta obavezni 14-dnevni karantin za sve građane koji uđu na teritoriju Kosova, i odlučila da pretvori Studentski centar u Prištini u karantin zonu, kao jednu od preventivnih mera protiv širenja koronavirusa.

Prilikom dolaska iz Nemačke početkom maja, u ovu ustanovu smešten je i 26-godišnji Agon Musljiu, koji je potom i skočio sa petog sprata, a nakon čega je preminuo.

Odmah zatim usledile su brojne reakcije. Tadašnja opozicija je kritikovala vlast, a vlast obećavala da će da učini sve da se razreše okolnosti slučaja.

Kritike na račun Kurtijeve vlade tada je u više navrata uputio i sam otac poginulog mladića, koji je potom iste izneo i pred odborom za upravljanje pandemijom, ali i rekao da je njegov sin imao psihičke probleme, te da „niko nije hteo da ga sasluša“.

Pred istim odborom govorili su i predstavnici institucija, među njima i tadašnji zamenik ministra zdravlja Izet Sadiku, koji je tvrdio da je upravnik karantina imao informacije da je Musljiu imao psihološke probleme.

Sa druge strane, samo dan ranije, a pred istim odborom, upravnik karantina dr Valjdet Hašani, tvrdio je da mu nije dostavljena nekakva zdravstvena dokumentacija.

Pročitajte još:

Zamenik ministra: Upravnik karantina znao da je student koji je izvršio samoubistvo imao psihičkih problema

Otac preminulog studenta u karantinu poslanicima LVV: Zašto ćutite

Vitia nakon smrti mladića u karantin zoni: Razmišljam o ostavci, ali treba razjasniti okolnosti

Poginuo usled pada sa 5. sprata karantina u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.