Zamenik ministra: Upravnik karantina znao da je student koji je izvršio samoubistvo imao psihičkih problema

Foto: Koha

Vest je ažurirana

Tokom drugog dana saslušanja pred skupštinskom Komisijom za upravljanje pandemijom kovid-19 povodom slučaja samoubistva Agona Musljiua (Musliu), studenta koji je bio u karantinu u Studentskom centru u Prištini, saslušan je zamenik ministra zdravlja Izet Sadiku, koji tvrdi da je upravnik karantina imao informacije da je Musljiu imao psihološke probleme.

Vitia: Muljiu nije imao zdravstvena dokumenta pri sletanju

Pred istražnom komisijom za upravljanje pandemijom potom je govorio i bivši ministar zdravlja, Arben Vitia.

Izrazio je saučešće porodici Agona Musljiua, ali i poručio da ovaj student „nije imao nikakva zdravstvena dokumenta kod sebe pri sletanju na aerodrom „Adem Jašari“.

Sadik, tada zamenik ministra Arbena Vitije rekao je pred poslanicima ovog ad hoc odbora kosovske skupštine da je zvaničnu informaciju o tome da Musljiu ima psihičkih zdravstvenih problema, dobio od gradonačelnika Gnjilana, Ljutfija Hazirija.

„Dana kada se taj slučaj dogodio, bilo je to, ako se ne varam, 3. maja u nedelju, u 15:55, gradonačelnik Gnjilana me je nazvao i rekao: Izete, ima jedan građanin koji je juče došao i članovi moje porodice su mi rekli da ga je Nemačka stavljala u karantin i rekli su mi da ima psiholoških problema što su zaključili na osnovu komunikacije koju su imali sa njim. Rekao sam u redu, pošaljite podatke o građaninu i molim vas pošaljite zvanični imejl u Operativni centar, ali ja ću ga proslediti. I u 15:57 gradonačelnik mi je poslao: Agon Musljiu, soba broj 7, 4. sprat, rođen 30.12.94 juče, vratio se iz Nemačke. U 15:59, nakon dva minuta, nazvao sam upravnika dr Valjdeta, obavestio sam ga o poruci i rekao mu da ću podatke koje mi je poslao gradonačelnik prekopirati i proslediti“, rekao je Sadiku.

Juče je pred ovom komisijom svedočio otac preminulog studenta, Naim Musljiu ali i upravnik karantina dr Valjdet Hašani koji je tvrdio da nije imao dokumentaciju koja je ukazivala na to da je Musljiu imao zdravstvenih problema zbog kojih bi trebalo da bude otpušten iz karantina.

Dvadesetšestogodišnji Musljiu je preminuo kada je 3. maja skočio sa 5. sprata Studentskog centra u Prištini gde se nalazio u obaveznom karantinu po povratku iz Nemačke.

Ustavni sud Kosova ustanovio je da je slanje građana u karantin u Studentski centar predstavljalo kršenje ustava.

Povezani članci:

Otac preminulog studenta u karantinu poslanicima LVV: Zašto ćutite

Vitia nakon smrti mladića u karantin zoni: Razmišljam o ostavci, ali treba razjasniti okolnosti

Poginuo usled pada sa 5. sprata karantina u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.