Otac preminulog studenta u karantinu poslanicima LVV: Zašto ćutite

Skupštinska komisija za upravljanje pandemijom
FOTO: Printscreen/Kallxo

Naim Musljiu (Muslio), otac Agona Musljiua, studenta koji je maja izvršio samoubistvo skokom sa 5. sprata zgrade u Prištini koja je korišćena kao karantin za putnike iz inostranstva, svedočio je danas pred skupštinskom komisijom za upravljanje pandemijom kovid 19, javlja Koha.

Musljiu, koji je pre svog izlaganja zatražio minut ćutanja u čast svog preminulog sina, je izneo teške optužbe na račun tadašnjeg rukovodstva i vlade LVV koju krivi za smrt sina. Karantin je nazvao „zatvorom Aljbina Kurtija“ a poslanicima ovog pokreta rekao da „pognu glavu svaki put kada govore o njegovom sinu“.

„Zašto ćutite. Da je bio vaš rođak bljuvali bi vatru na usta“, rekao im je on, prenosi Koha, dodajući da u smrti svog sina vidi „ruku države“ te da je Kurti „diktator“.

„Smrt mog sina je politička smrt“, nastavio je dodajući da je bio u stalnom kontaktu sa sinom koji je nadležnima predočio dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

„Da moj sin nije imao brige, on ne bi pokušavao da se vrati na Kosovo i ja ne bih kontaktirao gradonačelnika i ambasadora. On je želeo da se vrati još od trenutka kada su njegove master studije blokirane“, naveo je on dodajući da je njegov sin učinio sve da ne ode u karantin.

„Moj sin nije bio za karantin, ali nije bilo nikoga ko bi to saslušao“, naveo je on.

Pred istim odborom danas je na pitanja poslanika odgovarao i Valjdet Hasani, direktor karantinske ustanove koji je rekao da on sam nikada nije dobio dokumentaciju u vezi sa zdravstvenim stanjem Musljiua, kao i da nije bio u kontaktu sa njegovom porodicom.

Kako podseća Koha, Ustavni sud Kosova ustanovio je da je slanje građana u karantin u Studentski centar predstavljalo kršenje ustava.

Poslanica LVV, Mimoza Kusari Ljilja, zatražila je da se glasa o predlogu da svedočenje Musljiua bude zatvoreno za javnost, ali je predsedavajući odbora to odbio rekavši da je tako nešto moguće samo na lični zahtev samog svedoka Musljiua.

Bivši kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, rekao je tada da razmišlja o ostavci zbog ovog slučaja.

Povezani članci:

Vitia nakon smrti mladića u karantin zoni: Razmišljam o ostavci, ali treba razjasniti okolnosti

Poginuo usled pada sa 5. sprata karantina u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.