„Oružje ni za kikiriki, ni besplatno“ i gubljenje živaca

Ljajić i Dačić

„Oružje ne dajemo besplatno. Od Beograda se traži da prestane sa lobiranjem za povlačenje priznavanja Kosova, a da Priština nastavi sa lobiranjem za priznavanje. To neće moći!“ Reakcije su iz Beograda nakon jučerašnjih tvrdnji kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija – o primirju u lobiranju Beograda i navodnoj isporuci oružja kao sredstvu ovog lobiranja.

Konferencija za medije usledila je nakon što je Amnesty international pozvao Srbiju da ne vrši isporuke oružja Kamerunu, a posle snimka kamerunskog vojnika koji, kako se veruje, oružjem proizvedenim iz Srbije puca na žene i decu.

Nakon saopštenja za štampu kosovskog ministarstva spoljnih poslova – da je „objavljivanje dokaza“ ojačalo njihovo, kako navode, uverenje da Srbija koristi prodaju oružja kao sredstvo diplomatije za povlačenje priznanja i za one zemlje koje još nisu priznale Kosovo, identičnu tvrdnju Pacoli je izneo i na konferenciji za medije sa Haradinajem.

„Moje brige su potvrđene juče,“ kazao je on.

Usledila je reakcija Beograda.

„To oružje ne dajemo ni za kikiriki, niti još manje dajemo besplatno. Dakle, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima. Konkretno, sa Kamerunom od 2014. godine – šest komercijalnih ugovora,“ naveo je iz Beograda ministar trgovine, Rasim Ljajić, za N1.

Kome Srbija najviše izvozi oružje?

1. SAD
2. Bosna i Hercegovina
3. Bugarska
4. Ujedinjeni Emirati
5. Saudijska Arabija

Podatke objavio N1

Izneo je i konkretne podatke o tome kolika je vrednost tog, kako je istakao, posla:

„Trideset i jedan milion evra i milion i devet stotina hiljada dolara.“

„Na kraju krajeva, desetostruko više oružja izvoze SAD, Kina, Austrija, Izrael, nego što izvozi Srbija,“ zaključio je.

Reakcija i na Haradinajeve tvrdnje

Na jučerašnjoj konferenciji za medije kosovski premijer naveo je, sa druge strane, da je Priština zatražila od Beograda „primirje“ – da ne sprovodi aktivnosti lobiranja protiv Kosova – za povlačenje priznanja, tako da „konačnom dogovoru prethodi mir“.

Ali, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, u komentaru za Novosti, poručuje:

„Mnogima se ne dopadaju uspesi naše diplomatije i to što niz zemalja preispituje svoje pozicije prema KiM, ali mi ne odustajemo. Ne znam u kakvim drugim okolnostima bi mogao da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, nego u miru. Očigledno je da Haradinaj gubi živce i da mu je postao manir da preti i pominje rat. Zanima me samo da li taj njegov rečnik odobravaju i njihovi saveznici. Od nas se traži da prestanemo sa lobiranjem za povlačenje priznavanja, a da istovremeno Priština sa svojim mentorima nastavi sa lobiranjem za priznavanje Kosova. To neće moći!“

Podsetimo, do sada je, prema podacima Beograda, šest zemalja povuklo priznanje Kosova, što je zvanična Priština svaki put demantovala, tvrdeći da se radi o propagandi i lažnim vestima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.