Suživot Bošnjaka i Srba u Drajčićima: Komšija najbolji rod. Policija i meštani demantuju da je bilo krađa

Selo Drajčići nalazi se u srcu Sredačke župe. Živopisan predeo ostavlja bez daha. Stare kamene kuće svedoče o pečalbarima iz ovog kraja. Većina je prazna, ali i u onim oronulim – život još uvek nije zamro. Srbi i Bošnjaci neguju dobrosusedske odnose i dele istu muku – najbliži članovi porodice su daleko od rodnog kraja. Iako su pojedini mediji javili da su u ovom selu obijene srpske kuće, meštani i policija su to demantovali.

„Nikada nismo imale nikakav problem, niko u selu. Ni za vreme rata, nisam izbeglica, ovde sam,“ kaže Svetislavka Marković.

„Kako je ovo selo bilo veselo pre 50 godina – raj, a sada je kao džungla. Nemamo školu, nemamo ambulantu, ništa za život, živi se onako – od danas do sutra. Mladi će otići, ostaće stari, kuka ona meni, kukam ja njoj,“ rekla je Kadira Iljijazi.

Od nekadašnjih 300 Srba, prema rečima meštana, danas je u ovom selu oko osam srpskih porodica. Gde god da sada žive, zavičaj ne zaboravljaju, povremeno dolaze i sređuju svoja imanja.

„Kuću imam, kuća je propala. Ovo što trenutno radim, radim kod tašte, zapušila se kanalizacija, moramo da otvaramo, problem je malo veći pa da ga rešimo jednom za svagda,“ kaže Arsa Blagojević.

Mladi su se dali u potragu za nekim boljim životom, ali godišnji odmor rado provode u Drajčićima.

„Imam drugove u Švajcarskoj, dobri su, drugove imam i ovde. Svake godine dođem za raspust“, rekao je Selmin Ilijazi.

Pojedini mediji izvestili su tokom vikenda da su opljačkane srpske kuće u selu Drajčići, odnosno da su obijene i da su „polomljena ulazna vrata“.

Meštani Drajčića, međutim, tvrde da se poslednjih dana u ovom selu nije dogodila nijedna krađa, da su vrata napuštenih kuća otvarala deca dok su se igrala.

„Krađe nisu bile, to su izmišljotine. Kada sam ustao, vidim da su obornja vrata napeta, a kada sam otvorio vrata, video sam da su donja vrata razbijena,“ kaže Tomislav Tomić.

„Krađe nije bilo, mogu da kažem da su se deca zaigrala noću, pa su lupala vratima i to je to. Nema nikakve krađe,“ rekao je Arsa Blagojević.

Sredačka župa važi za miran kraj. Kosovska policija tvrdi da redovno obilazi sva sela i da je poslednji slučaj krađe zabeležen 2016. godine, a ne prethodnih dana, kako su preneli pojedini mediji.

„Patrola je bila na uviđaj 22. jula u Drajčićima, nema nikakve krađe, nego su to neka maloletna deca koja su se igrala. Posedujemo i fotografije koje je patrola fotografisala prilikom uviđaja, tako da su to dezinformacije. Nije bilo obijanja, možda je i neka narušena kuća od starosti propala,“ kazao je zamenik komandira policijske podstanice Sredska, Senad Vujići.

Meštani Drajčića pamte i srećnija vremena, ali se ponose onim što polako svuda iščezava. Ovde još uvek važi krilatica – komšija je najbliži rod.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.