Radna grupa NKEU za Poglavlje 35 na godinu dana unutrašnjeg dijaloga: Rezultata nema. Predsednik da saopšti da li i dalje traje. Dijalog nastaviti

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji Radna grupa za poglavlje 35 pozvala je danas predstavnike vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obaveste javnost o tome da li još uvek traje unutrašnji dijalog o Kosovu, ili je taj proces završen, kao i kada će da bude dostupan analitički izveštaj sa javnih diskusija koje su se vodile u okviru ovog dijaloga. Pitanja su upućena na tačno godinu dana od pokretanja dijaloga, za koji u javnosti i dalje nema informacija o rezultatima. Iz konventa, ipak, traže da se nastavi.

„Normalizacija odnosa sa Prištinom predstavlja važan uslov za evropske integracije Srbije. Otuda Radna grupa za Poglavlje 35 još jednom poziva Predsednika Srbije i Vladu Republike Srbije da nastavi sa javnim dijalogom o Kosovu i Metohiji i da ga učini što transparentnijim, a sve u cilju pronalaženja rešenja koje bi dovelo do stvaranja uslova za trajni mir u regionu i nesmetani put Srbije ka evropskim integracijama,“ stoji u saopštenju.

Tekst zajedničkih stavova članica Radne grupe dostupan je ovde.

Pre tačno godinu dana predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u javnosti je predstavio temu Unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, objavivši u dnevnom listu Blic tekst „Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?“.

O reakcijama više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

Od tada je organizovan niz okruglih stolova. Brojni su bili i komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom, dok srpska opozicija nije učestvovala u razgovorima, nazivajući dijalog lažnim.

Sam Predsednik Srbije najavljivao je da će sa predlogom o Kosovu, a nakon dijaloga, izaći u aprilu. Potom su pojedini mediji preneli da je rok pomeren za maj, od kada u javnosti nema informacija o tome kada će Predsednik i izaći sa svojim predlogom.

Podsetimo, nacionalni konvent takođe je učestvovao u unutrašnjem dijalogu, organizujući sastanak sa Predsednikom Srbije. Detaljnije čitajte u tekstovima:

Nacionalni Konvent 35 sa Vučićem: Narod KIM jedini ne može da se obrati Evropskom sudu, većina protiv podele

Čuvajte kritičare vlasti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.