FHP Kosovo: Nastavljena praksa otvaranja istraga za ratni zločin na dan hapšenja

Fond za humanitarno pravo Kosova
FOTO: FHPK/Facebook

U sudovima na Kosovu u toku je 8 sudskih postupaka za ratne zločine, u kojima je petoro optuženih – troje Srba i dva Albanca. To su slučajevi protiv Gorana Stanišića, Zorana Vukotića, Svetomira Bačevića, Remzija Šalje i Sulejmana Seljimija. U pritvoru su Muhamed Alidemaj i Duško Arsić.

Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHPK), od završetka oružanog sukoba na Kosovu prati suđenja za ratne zločine pred kosovskim sudovima i objavljuje analize ovih slučajeva.

U najnovijem biltenu predstavljeni su opšti podaci o sudskim postupcima o ratnim zločinima na Kosovu za vremenski period jul – decembar 2021.

Održano je ukupno 16 sudskih ročišta i saslušano je 14 svedoka.

U julu 2019, stupio je na snagu zakon br. 06/L-091 koji je omogućio lokalnom pravosuđu da sudi u odsustvu osobama optuženim za ratne zločine na Kosovu, koje su nedostupne organima gonjenja. Pošto je ovaj zakon imao nedostataka i bio je neizvodljiv u praksi, krajem juna 2021. godine donet je novi zakon o suđenju u odsustvu br. 08/L-002, koji je eliminisao prepreke iz starog zakona. Do kraja decembra 2021. godine nije pokrenut nijedan sudski postupak u odsustvu.

Prvostepene presude izrečene su protiv Zoran Vukotića i Gorana Stanišića.

Vukotić je 5. jula 2021. godine, proglašen krivim od strane Osnovnog suda u Prištini i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, za zlostavljanje i silovanje kao ratni zločin, koji se dogodio 22. maja 1999. godine u Vučitrnu. Trenutno je postupak ispred apelacionog suda.

Goran Stanišić je 5. oktobra iste godine, proglašen krivim od strane Osnovnog suda u Prištini i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, za proterivanje i ubistvo albanskih civila u selima Slovinje i Trbovce, u opštini Lipljan, 15. i 16. aprila 1999. godine.

Izrečene su i drugostepene presude – Zoranu Đokiću, 12. oktobra 2021. godine, apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu objavljenu 11. februara 2021. godine. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina, zbog proterivanja, zlostavljanja, pljačke i ubistva albanskih civila, koje se dogodilo u Peći 28. i 29. marta 1999. godine. Presuda je pravosnažna.

Takođe i Zlatanu Krstiću i Destanu Šabanaju, apelacioni sud je 8. novembra 2021. godine potvrdio prvostepenu presudu izrečenu 23. marta 2021. godine. Okrivljeni su proglašeni krivima. Krstić je osuđen na 14 godina i 6 meseci zatvora zbog deportacije, nečovečnog postupanja, nezakonitog uništavanja imovine, mučenja i ubistva albanskog civilnog stanovništva, koje se dogodilo 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje opštine Uroševac.

Šabanaj je osuđen na 7 godina zatvora zbog skrnavljenja, ponižavanja i ponižavajućeg postupanja prema leševima izvršavanjem naređenja i doprinosu ne-dostojanstvenom sahranjivanju civilnih žrtava. Presuda je pravosnažna.

FHPK je primetio da je i tokom 2021. godine nastavljena praksa otvaranja istraga protiv određenih osumnjičenih od strane STRK na dan hapšenja.

„Ovu praksu treba izbegavati ili svesti na najmanji mogući nivo. Pre nego se osumnjičeno lice liši slobode, mora da se prikupi dovoljno dokaza na kojima se zasniva sumnja. Vreme provedeno u pritvoru tokom istrage ili pre podizanja optužnice treba da  bude što kraće“, upozorio je FHP.

Ni u drugoj polovini 2021. godine u Osnovnom sudu u Mitrovici u predmetima protiv Zorana Vukotića (I, II, III) i u predmetu protiv Sulejmana Selimija nije održano nijedno ročište.

Ovo je u suprotnosti sa principima pravičnog suđenja u razumnom roku, upozorio je Fond za humanitarno pravo.

Sa srpske strane, česte su kritike pravnih eksperata na račun suđenja za ratne zločine na Kosovu.

Nedavno je u novogodišnjem intervjuu upravo o tome govorio i advokat Ljubomir Pantović, koji je govorio o slučaju Đokić i Stanišić, navevši da su nepravedno osuđeni.

Kaže da se kosovsko pravosuđe vratilo u ’99 i 2000, kada je svaki optuženi Srbin unapred bio osuđen i to na maksimalnu kaznu. Rešenje vidi u tome da se vrate međunarodne sudije, ili da se postojeći postupci protiv Srba sa Kosova prebace u Hag.

„Vratili smo se u ’99“: Svaki Srbin uhapšen za ratni zločin je unapred osuđenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.