Opozicija osudila Vulinovu izjavu o razgraničenju – najavljena još jedna krivična prijava

Izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da se „treba razgraničiti sa Albancima, i to što pre“ izazvala je burnu reakciju srpske opozicije. Savez za Srbiju okarakterisao je ovu izjavu kao izuzetno opasnu i neprihvatljivu, dok je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović najavio da će protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina podneti krivičnu prijavu, jer je tom izjavom „pokazao da ne priznaje granice svoje zemlje i da krši Krivični zakonik“.

Izjavu ovog ministra prvo je osudio Vojni sindikat Srbije, navodeći u svom saopštenju da su već podneli krivičnu prijavu protiv Vulina zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, i ujedno su zatražili njegovu smenu sa ministarske funkcije i hapšenje.

Ubrzo se saopštenjim oglasila i srpska opozicija, prenela je Beta.

„Režim ne mari za opasnu Pandorinu kutiju koju namerava da otvori na Balkanu“

Ističući da je ta izjava potpuno u skladu sa, kako su naveli, sad već jasnim dogovorom predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, SzS je naveo da režim pokazuje da ih nije briga ni za ljude, ni za Ustav, ni za Rezoluciju 1244.

Po oceni SzS stavom o razgraničenju režim pokazuje da ne mari ni za „opasnu Pandorinu kutiju koju namerava da otvori na Balkanu, u cilju očuvanja svoje vlasti i punih džepova narodnih para“.

„Poseban je skandal da ministar odbrane Vulin ne zna gde su granice Srbije“, ocenio je u saopštenju SzS i dodao da „Vulinovi i Vučićevi naprednjaci ne razumeju potrebu pravog pomirenja i pregovora, uz čuvanje našeg državnog stava, sve dok se igraju mapama i ljudskim životima“.

Obradović najavio krivičnu prijavu

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović najavio je danas da će protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina podneti krivičnu prijavu zbog izjave da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, jer je „time pokazao da ne priznaje granice svoje zemlje i da krši Krivični zakonik“, prenela je Beta.

Obradović je kao posebno skandalozno ocenio to što, kao je naveo, „baš on kao ministar vojni zadužen za odbranu Srbije, umesto da brine o bezbednosti Srbije, daje izjave koje su uvod u nestabilnost i veleizdaju“.

„Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i svako ko misli da može da krši Ustav, prizna okupaciju dela naše teritorije, odrekne se teritorijalnog suvereniteta i integriteta – neka bude siguran da će završiti na višegodišnjoj robiji na osnovu članova 306 i 307 Krivičnog zakonika“, naveo je Obradović.

Izjavu ministra vojnog osudio je i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, poručivši da je njome pokazao „da ne poznaje granice Srbije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.