OpisMEDIJavanje: Zašto ne objavljujemo identitet osoba u samoizolaciji

„Objavljivanje zdravstvenih kartona se u novinarskim kodeksima, našem i u svim u svetu, smatra jednim od najvećih, najžešćih kršenja prava na privatnost“, poručila je nedavno u kampanji OpisMEDIJavanje srpska novinarka Tamara Skrozza.

Povodom više zahteva redakciji portala KoSSev da se objave informacije o identitetu građana obolelih od COVID-19, podsećamo na obaveze novinara da poštuju ne samo Zakon o zaštiti podataka ličnosti, već i Kodeks novinara Srbije, dokument koji su pisali sami novinari.

„Novinari moraju da poštuju pravo na privatnost jer je pravo na privatnost jedno od ljudskih prava koja su zagarantovana svim svetskim poveljama i dokumentima. Svaki čovek, bez obzira koju funkciju obavlja i na kojoj je poziciji u državi, ima pravo na određenu dozu privatnosti, a ljudi koji nisu na državnoj funkciji, koji nisu javne ličnosti, imaju pravo na punu zaštitu privatnosti. Ništa što spada u njihovu intimu ne bi smelo da bude objavljeno“, opisala je u aprilu Skrozza jednu od glavnih obaveza profesionalnih novinara prema društvu.

U to pravo spada i informacija o zdravstvenom statusu osoba koje su se testirale na COVID-19.

S druge strane, i osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 imaju moralnu i zakonsku obavezu da ispoštuju meru samoizolacije, a sprovođenje ove mere, kako je više puta poručeno i iz Kriznog štaba ali i od strane  Kosovske policije, je na policiji.

„Ljudsko pravo na privatnost jedno je od onih koja ne smeju da budu suspendovana čak ni u vanrednim situacijama“, upozorava Skrozza.

Primeri neprofesionalnog postupanja medija, međutim nisu retki. Tako je na početku epidemije kosovski portal Gazeta Sinjali objavio lične podatke 210 Srba, Goranaca i Roma koji su se upravo našli u karantinu ili su evidentirani kao oboleli od korona virusa. Ovaj postupak naišao je na brojne osude i novinarskih udruženja, međunarodnih organizacija i regulatornih tela.

Pročitajte još:

UNS: 7 zahteva za vladu i jedan za specijalna tužilaštva Beograda i Prištine

Ombudsman i Tanin pozvali na zaštitu privatnosti pacijenata – da mediji ne objavljuju lične podatke

Objavljeni spiskovi osoba sa Severa koje se nalaze u izolaciji, Krizni štab KM osudio

EFJ: Političko uplitanje u rad medija na Kosovu tokom pandemije koronavirusaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.