Podela fatalna greška: Za podelu potreban incident koji u ovom trenutku nijedna strana ne može da kontroliše

„Predstoje nedelje i meseci stravičnog pritiska na rukovodstvo u Beogradu, koji je možda delimično indukovan čak i iz samog Beograda,“ rekao je novinar Milivoje Mihajlović. „Pre svega su Srbi na Severu ti koji su pod pritiskom. Nalaze se u ekspres loncu godinama unazad, a ekspres lonac sve vreme ključa,“ nadovezala se urednica KoSSeva Tatjana Lazarević, ocenivši da urušavanje srpskog korpusa na Kosovu i Metohiji u novijoj istoriji traje već nekoliko decenija. U emisiji „Pravi ugao“ RTV, autorke Ljubice Gojgić, složili su se da bi podela Kosova bila pogubna. Emisiju možete da pogledate OVDE

Na pitanje da li se radi o finalu razgovora ili briselskom ćorsokaku, Lazarević navodi da jedan termin ne isključuje drugi, iako ona lično ne zagovara kategoriju „konačno“, a da je najgore ukoliko je dijalog koji se, kako veruje, nalazi u ćorsokaku, ušao u finalnu fazu, jer onda nema, „pravednih, pravičnih održivih rešenja i kompromisa i mira koji će da traje“. Sa druge  strane, otvara se prostor za „brza, ad hok i nasilna rešenja i opasne scenarije“ na samom terenu, kaže Lazarević.

Oliver Ivanović već istorijska ličnost, sa Vidovdanom ga povezuje i nesreća srpskog naroda na KiM-u

„Želim da povučem paralelu između Vidovdana i Olivera Ivanovića. Možda je rano da se kaže ali Oliver Ivanović je svakako već istorijska ličnost. On je istaknuta politička i istorijska figura nove istorije Srbije, svakako istorije Srba na Kosovu i Metohiji. Sa Vidovdanom ga povezuje pre svega jedna velika ljudska nesreća; da se radi o velikoj ljudskoj nesreći i da se radi o nesreći jednog naroda, u ovom slučaju Srba sa Kosova i Metohije,“ rekla je Lazarević.


„Sve se zna“

Odgovarajući na pitanje o toku istrage navodi:

„Imam princip da ne komentarišem dok se istraga ne završi. Ako me pitate da li će da se sazna ko su istinske ubice i oni koji su inspirisali, sigurna sam – ne, zvanično. Nezvanično, kad prošetate bilo kojom ulicom u kojoj se kreću Srbi na Kosovu i Metohiji, znam samo jedno da će vam reći, sve se zna.“

Mihajlović, međutim, ne veruje da su u pitanju konačni razgovori kao što i ne misli da je dijalog u ćorsokaku, već da se radi o zastoju za koji je odgovorna EU i da se, kada je u pitanju najnoviji pritisak na pregovarače, radi o „mrcvarenju dijaloga“ pre nego se „krene u nove izbore i izgubi još jedna godina“.

„Za to vreme realnost na terenu se menja. Sada imamo realnost da Beograd nikako ne može da kontroliše Prištinu, ali imamo i realnost da Priština nikako ne može da kontroliše Sever. To što su Srbi pod prisilom ušli u taj kosovski sistem, to znači da za pet sekundi mogu da izađu iz tog sistema,“ kaže Mihajlović.

Objašnjava da su sve tri strane koje učestvuju u dijalogu ušle sa svojim motivima:

„Tači da dođe do nezavisnosti Kosova, Vučić da vrati uticaj Srbije na Kosovu, svakako obojica da zadrže svoje pozicije među svojim biračima; EU da progura nešto pa šta to bude, šta se dvojica lidera dogovore. Inertan odnos posrednika se ogleda u tome da je Mogerinijeva dopuštala, kao ranije i Ketrin Ešton, da dvojica lidera izađu i govore o potpuno suprotnim stvarima a da oni ništa ne govore.“

Mihajlović navodi da je EU pogrešila zato što nije slala timove na teren da se uveri dokle se došlo u primeni sporazuma, ali i zato što je EU, „potpuno nezainteresovana“, dok je EU na Kosovu „potpuno korumpirana“.

Tvrdi da Sever Kosova Albance „ne zanima uopšte“ osim kao „moneta za neku buduću trgovinu sa Srbijom“.

„Srbija, sa druge strane, želi da tu granicu omekša da se Srbi sa Kosova osećaju kao da žive u Srbiji, a da, sa druge strane, nema želju da kontroliše Prištinu,“ dodao je Mihajlović.

Onaj ko govori o Oluji mora da zna kakav odjek njegove reči imaju na Kosovu i Metohiji, među kosovskim Srbima

„Na današnji dan Srbi imaju mnogo veću brigu, mnogo veću vatru da gase nego da budu deo konačnog sporazuma, a to je serija najava o Oluji od strane državnog vrha,“ rekla je Lazarević.

„Predsednik matične države i vrhovni komandant, preko najznačajnijih medijskih glasila, upozorava Srbe na Severu, svakako neće biti pošteđeni ni Srbi na jugu, vrlo direktno iznosi upozorenja da je moguć realan scenario nasilja na Severu. U seriji direktnih poruka Srbima na Severu i javnosti Srbije, upotrebljava termin Oluja i scenarije o potencijalnim nasiljima na Severu. Molim da se Srbima na Severu Kosova i Metohije najhitnije obrati i da konkretnu informaciju o kakvoj se opasnosti radi i šta on kao vrhovni komandant matične države može da preduzme da se zaštite životi ljudi,“ rekla je Lazarević.

„To je pre svega upozorenje međunarodnoj zajednici,“ sa druge strane navodi Mihajlović:

„Ukoliko predsednik države ima informacije o tome da bi moglo da dođe do takvog nekog čina, on bi morao da ima odgovor na to – on i država Srbija. Mi smo imali nešto što je ličilo na Oluju 17. marta 2004. godine i tada je država Srbija odgovorila molebanom. Ja se nadam da ovog puta to neće biti slučaj. Ukoliko imaju takve informacije, oni moraju da preduzimaju neke konkretne korake da to spreče pre nego što to počne. Ukoliko je to spin, onda to nije dobro. Onda taj čovek koji to govori, mora da zna kakav odjek njegove reči imaju na Kosovu i Metohiji, među kosovskim Srbima. Ne samo on, nego svaki predsednik Srbije kada god govori o Kosovu, mora znati kakav efekat te reči izazivaju na kosovske Srbe,“ rekao je Mihajlović.

Sa podelom bi imali veliku vatru na Balkanu: Počela bi na Kosovu a završila bi se u BiH

„Svi centri sveta hoće podelu“, ali niko neće o tome javno da govori, tvrdi Mihajlović:

„Podela je najveća zabluda i međunarodne zajednice i zabluda balkanskih etničkih zajednica. Kada sam rekao da su svi za podelu, siguran sam svi svetski centri moći, Vašington, Brisel, Moskva, zato što misle da će podela da reši problem. Ne. Podela otvara neke nove probleme.“

U kasnijem delu je ipak rekao da se Nemačka protivi podeli:

Vi stvarno mislite da postoji ministar u EU koji ne zna da Srbija, čak i da hoće, ne može da da stolicu Kosovu u UN. To se traži od Rusije i Kine.

„Nemačka nije nikada glasno rekla da hoće statusno rešenje Kosova, da hoće stolicu u UN. Oni su samo u ovom trenutku izričito protiv podele Kosova i nemački ambasador u Prištini i dobar deo administracije u Berlinu.“

„Onaj ko misli u Beogradu da će podela Kosova da spreči stvaranje dve velike etničke države, taj greši. Onaj ko misli da će to da bude bezbolno, taj još više greši. Ako međunarodna zajednica hoće da reši srpsko i albansko pitanje na Balkanu, ali onda nema više ni Makedonije ni CG, BIH,“ dodaje Mihajlović.

Podela je besmislica, nije rešenje. Možda bi to namirilo nečiju savest, ko se bavi Kosovom. Fatalna greška politike na Balkanu je podela, kao i nezavisno Kosovo.

Podela ne može mirno da se završi, navodi dalje:

„Za podelu je potreban incident. Da li u ovom trenutku, srpske, međunarodne, albanske snage mogu da kontrolišu taj incident? Ne. Incident bi bio lokalnog karaktera, ali podela bi počela na Kosovu, a završila bi se u Bosni i Hercegovini. Pritom bi se prošetala kroz Makedoniju i Crnu Goru. Imali bismo veliku vatru na Balkanu. I da Putin i Tramp da dođu u Skoplje, ne bi mogli da spreče veliku nevolju koju bi podela Kosova donela.“

Ljudi to tako jednostavno iz kabineta misle, uzmite vi Sever a mi ćemo da uzmemo jug Srbije.

Ne slažući se sa ocenom da svi hoće podelu, Lazarević kaže:

„Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji neće podelu, Srbi na jugu neće podelu, Srbi na Severu posle 2013., neće podelu. Oni su potpuno oslabljeni. Sever Kosova kontrolišu svi osim samog severa. Nas kontrolišu i Priština i Beograd a ono čega se najviše plašim da nas u najnegativnijem mogućem smislu kontroliše sprega kosovsko-srpskih struktura. U takvoj situaciji gde smo potpuno urušenog kapaciteta kao korpus, da li mislite u ovom trenutku da podela može da nas spasi?“

Podsetila je na nastupe Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u vezi sa neposrednim porukama o podeli, štaviše, i koraku dalje Aleksandra Vulina o „razgraničenju sa Velikom Albanijom“, dodajući da oni misle da sa tako visokih državnih funkcija potpuno legitimno zastupaju takve stavove.

„Zamislite koje su to državne funkcije – srpski ministar spoljnih poslova i srpski ministar vojni,“ kaže Lazarević.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.