"Oliver neće više da trpi nepravdu i neće odustati"

Oliver Ivanović u mitrovičkom zatvoru štrajkuje glađu već 4. dan tražeći odbranu sa slobode. On uzima dovoljno tečnosti, zasad se dobro oseća i pod stalnim nadzorom lekara je. Dragoljub Delibašić, iako sa istim zahtevom, ne štrajkuje glađu, a njegovo zdravstveno stanje je složeno, sa nizom bolesti, o kojima Delibašić nije raspoložen da javno govori. Njih dvojica su jedina dva preostala Srbina u pritvoru sa zajedničke optužnice petorice kojima se u mitrovičkom kosovskom osnovnom sudu sudi za navodno počinjene ratne zločine. Ovih dana advokati dvojice Srba očekuju i odgovor iz Apelacionog suda na žalbe koje su podneli nakon odluke sudije Roksane Komše da se i jednom i drugom produži pritvor za još dva meseca, a kojom bi u pritvoru proveli i punih 21 mesec. Juče su u Severnoj Mitrovici i Prištini održani i građanski protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću sa političkim rukovodstvima iz kosovskih i srpskih institucija, a u svojevrsnu najnoviju javnu kampanju podrške pritvorenim Srbima uključili su se i najviši predstavnici srpske vlasti. Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa Ivanovićevom suprugom Milenom, koja se posle ovog razgovora nada da će Apelaciono veće preinačiti odluku suda. Ona očekuje da će na odluku EULEX-a uticati i podrška premijera Aleksandra Vučića. I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas šefove UNMIK-a Farida Zarifa i EULEX-a Gabrijela Meučija da se angažuju kako bi Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić mogli da se brane sa slobode.

"Moj brat se dobro drži. Čula sam se jutros sa njim. Pije dosta tečnosti i lekari ga kontrolišu," kaže u izjavi za KoSSev Ivanovićeva sestra Nataša Ivanović-Ilić. Ona dodaje da je svog brata "preklinjala" da ne započinje štrajk glađu, ali da Oliver "neće više da trpi nepravdu" i da neće odustati.

"On neće odustati koliko god da svi mi brinemo i koliko god da sam ga preklinjala da to ne radi. On nepravdu neće više da trpi," kaže Nataša.

Ona dodaje da još uvek nema vesti o tome da li je žalba odbrane uložena Apelacionom veću u kojoj se traži puštanje iz pritvora njenog brata prihvaćena, ili odbijena.

Odluka da se Ivanoviću produži pritvor za još dva meseca donešena je 6. avgusta, uprkos tome, što je već određeni pritvor isticao tek 27. avgusta, dakle 21. dan pre isteka određenog pritvora, a sličan slučaj je i kod drugog srpskog pritvorenika, Dragoljuba Delibašića. 

Odbrana: Nezakonita odluka sudije Komše o produžetku pritvora za Delibašića

Penzonisani srpski policijski pukovnik Dragoljub Delibašić ne štrajkuje glađu. Njegov advokat Miodrag Brkljač ističe da je Delibašićevo zdravstveno stanje veoma složeno, jer on boluje od niza bolesti, ali da o tome ne želi javno da govori, te da on, kao advokat – svom branjeniku ne bi mogao da preporuči štrajk glađu svestan delikatnosti zdravstvenog stanja svog branjenika.

Drugi Delibašićev advokat, Dejan A. Vasić, potvrdio je da je on još 6. avgusta podneo žalbu Apelacionom sudu na odluku sudije Komše o produženju pritvora koju je Komša donela istog dana, a da je ta odluka za odbranu bila posebno problematična zbog toga što je donešena pre isteka već određenog pritvora u trajanju od 4. jula do 4. septembra, dakle, skoro mesec dana pre isteka određenog pritvora.

"Odluka je samim tim nezakonita. Sudija Komša je u obrazloženju ovakve odluke navela da do 4. septembra neće biti novih aktvnosti, pa samim tim ni promena, a ja sam mišljenja da je kod njih u pitanju sezona godišnjih odmora," naveo je Vasić.

Đurić: Biće vrlo teško uspostaviti poverenje srpske zajednice u pravosudni sistem na KiM-u bez rešenja za Ivanovića i Delibašića. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenio je da je ponovno produžavanje pritvora za Ivanovića i Delibašiča "mimo svake pravne logike". On je danas pozvao šefove misija UNMIK-a Farida Zarifa i EULEX-a Gabrijela Meučija da se angažuju kako bi Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić mogli da se brane sa slobode.

Nikolić-Solomon: Rizik od bekstva Ivanovića i zastrašivanje svedoka; još 10 svedoka da se saslušaju

Portparolka EULEX-a Dragana Nikolić-Solomon izjavila je ranije za KoSSev da je predsednica sudskog veća odbila prošle nedelje kao neosnovan, zahtev za ukidanje pritvora Oliveru Ivanoviću, jer po mišljenju predsednice sudskog veća, advokat odbrane "nije predočio nikakve razloge kojim bi se opravdali ukidanje pritvora i zamena istog blažom merom u ovoj fazi postupka".

"Predsednica sudskog veća smatra da nije bilo značajnijih promena u okolnostima suđenja i da još uvek postoji rizik od bekstva okrivljenog i od zastrašivanja svedoka. Sa informativne tačke gledišta, tužilaštvo nije završilo sa izvođenjem dokaza, sa još deset svedoka koje sud tek treba da sasluša," navela je Nikolić-Solomon.

"Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo Vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva formalna i neformalna sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se ispoštovala osnovna ljudska prava i slobode pritvorenih i sprečilo narušavanje zdravlja Ivanovića, ali i izbegla destabilizacija društvene i političke klime na Kosovu i Metohiji," napisao je Đurić u pismima ovim međunarodnim institucijama.

Pravosudni sistem koji je na Kosovu i Metohiji pod nadzorom EULEX-a danas je u prilici da gradi, ili da ruši svoj kredibilitet, naveo je u pismima Đurić i dodao da će biti veoma teško uspostaviti poverenje srpske zajednice u pravosudni sistem na Kosovu, ukoliko se ne pronađe rešenje u ovom predmetu.

"O mogućim posledicama eventualnog drastičnog narušavanja zdravlja Ivanovića, ne usuđujemo se ni da razmišljamo“, istakao je Đurić u pismu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Eparhija Raško-prizrenska: Boravak u pritvoru veoma se loše odražava na zdravstveno stanje Ivanovića i Delibašića, nisu u stanju da na odgovarajući način pripreme svoju odbranu

I Eparhijaraško-prizrenska izrazila je danas "duboku zabrinutost" za zdravlje Olivera Ivanovića apelujući na međunarodnu zajednicu da se njemu i Dragoljubu Delibašiću što pre omogući odbrana sa slobode. Eparhija će se uskoro zvanično i obratiti EULEX-u i međunarodnim kancelarijama na Kosovu.

"Boravak u pritvoru veoma se loše odražava na zdravstveno stanje Ivanovića i Delibašića, koji u takvim uslovima nisu u stanju da na odgovarajući način pripreme svoju odbranu. To je i razlog zašto je Ivanović pribegao štrajku glađu, kao poslednjem sredstvu da ukaže javnosti na teško stanje u kome se nalazi,“ navela je Eparhija. 

Večeras u 19 časova i u Novom sadu održava se još jedan građanski skup podrške Oliveru Ivanoviću, pod motom "Novi Sad uz Olivera".Pročitajte još:

Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću: "EULEX-ov sud KAZAMAT"

Traže odbranu Delibašića i Ivanovića sa slobode: Sutra protesti pred EULEX-om u Severnoj Mitrovici i Prištini

Oliver Ivanović: Nemam drugog izbora​

Oliver Ivanović započeo novi štrajk glađu​

Reči “mogućnost uticaja na svedoke” u slučaju Olivera Ivanovića prerasle u frazu na koju se i dalje uporno  

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.