Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Vučić bi da ruši moju vladu jer ne podržavam podelu; Ljudi mogu da...

Na Kosovo je moguće uvesti robu u vrednosti do 200 evra bez plaćanja carine. Ukoliko četiri osobe odu u nabavku u Srbiju i uvezu...

Oliver Ivanović se brani sa slobode

Ivanović će sada biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

Ponovljeno suđenje Ivanoviću: Dokazni postupak počinje krajem aprila

Očekujem da optužnica propadne i da svima postane jasno kakvo je EULEX-ovo tužilaštvo i kakva je ta misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovo, poručio je advokat lidera GI "Srbija, demokratija, pravda", Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić, nakon završenog prvog ročišta u ponovljenom suđenju protiv njegovog branitelja. U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, pred EULEX-ovim međunarodnim sudskim većem, tužilac Romulo Mateuš i Ivanovićeva odbrana imali su danas svoje uvodno izlaganje.

Ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću 24. marta

Ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanoviću, počeće 24. marta u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane, javio je Tanjug. Danas je, na pripremno ročištu u Ivanovićevom predmetu, odlučeno i da će sudsko veće, pored predsedavajuće, Roksane Komše, činiti takođe EULEX-ove sudije iz Hrvatske i Slovenije.

Oliver Ivanović od danas u kućnom pritvoru

Međunarodno veće sudija u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici odredilo je meru kućnog pritvora lideru GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliveru Ivanoviću, potvrdio je njegov advokat, Nebojša Vlajić. Kućni pritvor određen je na dva meseca, a nakon toga, po njegovim rečima, biće doneto novo rešenje. Ivanović će u toku dana biti prebačen u svoj stan.

Đurić pisao EULEX-u: Garancije Vlade Srbije i dalje na snazi

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, uputio je pismo šefici EULEX-a, Aleksandri Papadopoulou, apelujući da lideru GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliveru Ivanoviću, u ponovljenom sudskom postupku - bude omogućeno da se brani sa slobode.

Apelacioni sud u Prištini: Ponavlja se suđenje Ivanoviću

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku da se suđenje Oliveru Ivanoviću vrati na ponovni postupak, potvrdio je za KoSSev, Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić.

Oliver Ivanović – poslednji politički zatvorenik u Evropi

Oliver Ivanović je poslednji politički zatvorenik u Evropi. On smeta albanskim političarima, ali i liderima sa Severa Kosova i Metohije, kaže novinar Milivoje Mihajlović. Gostujući u Kažiprstu, kazao je da postoji milion dokaza za njegovu tvrdnju i da je za tri godine kroz iskaze 100 svedoka samo jedan okrivio Ivanovića.

Tri godine iza rešetaka Olivera Ivanovića: "Pravična presuda može da bude samo oslobađajuća"

"Mi očekujemo presudu što pre - da se stavi tačka na nepravični postupak. Očekujemo presudu koja će da bude pravična, a pravična presuda, u situaciji kada nema nikakvog dokaza da ste za nešto krivi - može da bude oslobađajuća," poručili su danas advokati i partijski saborci Olivera Ivanovića.

Ivanović: Sveti Sava odličan datum za kraj mučenja

"Sveti Sava mogao bi biti odličan datum da okončaju ovo moje mučenje, ali nisam siguran da će se to stvarno i desiti. Naučio sam se da čekam i budem strpljiv," poručio je Ivanović pisanim putem u intervjuu za Politiku od četvrtka.

Haljimi: Nije doneto nijedno rešenje za pokretanje istrage protiv Ivanovića

Bivši istražni sudija UNMIK-a Mahmut Haljimi je rekao da na osnovu istrage vođene nakon rata protiv Olivera Ivanovića nije doneta nikakva formalna odluka niti je protiv njega pokrenuta istraga da je počinio ratne zločine tokom sukoba na Kosovu. Dodatno ročište u drugostepenom postupku u slučaju Olivera Ivanovića održano je pred Apelacionim sudom u Prištini.

"Pre 16 godina ni optužnica, sada dugogodišnji zatvor"

U Apelacionom sudu nadomak Prištine u toku je dodatno ročište u slučaju koji se vodi protiv lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

Dodatno ročište za Olivera Ivanovića, pred sudom 22. novembra

Apelacioni sud Kosova zakazao je za 22. novembar još jedno, dodatno, ročište u slučaju koji se vodi protiv lidera Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića. Sudije na ovom ročištu žele da ispitaju navode odbrane da je za događaje za koje je Ivanović osuđen saslušano mnoštvo svedoka i da je postupak već vođen pred UNMIK-ovim sudom.

Ivanović pred Apelacionim sudom u Prištini: Nisam učinio ništa od ovoga. Stavite me na...

"Da nisam u ovakvoj situaciji, ovo bi za mene bila velika uvreda. Sada se borim, umesto da živim normalnim životom", ovako je danas Oliver Ivanović odgovorio na optužbe pred Apelacionim sudom u Prištini o tome da je kao srpski nacionalista počinio zločin. Tokom rata imao je samo ljudske motive da pomaže svima koji su bili u nevolji, ponovio je i u drugom danu odvijanja žalbenog postupka  pred ovim sudom nekadašnji najuticajniji lider kosovskih Srba. "Ako na osnovu toga zaključujete da sam nacionalista, onda ne znam šta da kažem. Spreman sam da svoje navode proverimo na detektoru laži. Ja znam da to nije dokaz za vas, ali jeste potvrda," rekao je Ivanović. Podsetio je i na svoje sastanke sa brojnim međunarodnim najvišim političkim i vojnim predstavnicima, "ne da bi se hvalio", već da podseti na to da je sa njima mogao da se sastaje uz prethodne bezbednosne provere. "Sastanak sa Generalnim sekretarom NATO-a, podrazumeva totalni skrining svega onog što sam ja uradio," podsetio je Ivanović.

Ivanovićevi saradnici: Odbijanje žalbe razočaravajuće, verujemo u pravedan krajnji ishod

Advokatski tim Olivera Ivanovića obavešten je da im nije uvažena žalba kojom je zatraženo od Apelacionog suda da sudija Driton Muharemi ne bude član sudskog veća. U obrazloženju je kratko saopšteno da ne postoje zakonska osnova, kao i da sumnja da on neće biti objektivan, ne postoji.

Odbijena Ivanovićeva žalba za isključenje sudije Muharemija

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) Vršilac dužnosti predsednika Apelacionog suda, Tonka Berišaj, odbila je kao neosnovan zahtev advokata odbrane optuženog Olivera Ivnaovića za izuzeće sudije Dritona...

Apelacioni sud odložio ročište Ivanoviću

Apelacioni sud odlučio je da se odloži ročište u slučaju Olivera Ivanovića.

Žalba Olivera Ivanovića pred Apelacionim sudom u sredu, odbrana traži izuzeće albanskog sudije

Posle pet meseci od podnošenja žalbe na presudu lideru građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanoviću, drugostepeno veće Apelacionog suda u Prištini održaće ročišta 28. septembra. Predviđeno je da traju četiri dana. O žalbi na presudu odlučivaće i jedan sudija kosovski Albanac, čije je izuzeće zatražila odbrana.

GI SDP: Ivanovićevoj odbrani ni posle više od 3 nedelje nije dostavljena pisana presuda

EULEX-ovo sudsko veće kosovskog Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici koje je sudilo u slučaju Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, ni posle 23 dana od poslednjeg ročišta - izricanja presude kojom je Ivanović osuđen na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina", njegovoj odbrani nije dostavilo pisanu presudu, saopšteno je iz Građanske inicijative "Srbija demokratija pravda".

Kosovo – the defenestration of Oliver Ivanovic

Oliver Ivanovic is today a political prisoner being held as a result of an unholy – and rather short-sighted – alliance between the internationals,...
Dušan Janjić u kolumni +381 sa Bljerimom Šaljom na portalu "KoSSev"

Srećan povratak u Novu (2023.) godinu