OEBS u Prištini: Đurićeve poruke o slobodnim izborima do sada značajno doprinosile regularnom razvoju događaja na terenu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zabrinut je zbog "nastojanja pojedinih političkih stranaka u opštinama sa srpskom većinom da veštački stvore atmosferu napetosti i unapred delegitimizuju izborni proces". Upravo je takvu zabrinutost danas izrazio na sastanku sa šefom OEBS-a na Kosovu Janom Bratuom (Jan Braathu) u Beogradu. Ovom ambasadoru Đurić je rekao da je pred organizovanje "lokalnih izbora u Pokrajini" važno da se spreče "eventualne nepravilnosti i pokušaji osporavanja biračkog prava" interno raseljenim Srbima koji će tog dana glasati na Kosovu i Metohiji.

Đurić je, kako je navedeno u saopštenju za medije iz ove kancelarije nakon sastanka, istakao da je važno da ti izbori proteknu u demokratskoj atmosferi i a Bratuu se "još jednom zahvalio" na njegovom "ličnom angažovanju" na "zaštiti prava i položaja srpskog naroda u Pokrajini".

Istovremeno u saopštenju nisu dati dodatni detalji o "veštačkom stvaranju atmosfere napetosti".

Pohvale na račun rada sagovornika nije štedeo ni OEBS-a sa Kosova. Potvrđujući da su i poruke šefa ove misije u Beogradu bile te da bi "svi akteri trebalo da doprinesu mirnom, slobodnom i fer izbornom procesu", istakli su takođe:

"Tokom prethodnih izbornih ciklusa, poruke ove vrste od gospodina Đurića i njegove Kancelarije značajno su doprinele mirnom i regularnom razvoju događaja na terenu."

U pisanom odgovoru za KoSSev da komentariše današnji sastanak u Beogradu, poruke ambasadora, kao i navode iz Đurićeve kancelarije nakon sastanka, portparol OEBS-a u Prištini Senad Šabović je objasnio da je ovaj sastanak deo redovne razmene mišljenja o tekućim pitanjima, od kojih je trenutno najvažnije u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu, kao i sa OEBS-ovom ulogom u pružanju tehničke podrške izbornom procesu u severnim opštinama.

"Misija OEBSa na Kosovu želi da iskoristi i ovu priliku da ponovi svoj postojeći apel za slobodan i fer proces tokom kampanje i na sam izborni dan," dodao je Šabović.

Podsetimo, prvi čovek Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić nedavno je pozvao građane sa KiM-a da glasaju za kandidate Srpske liste jer će na taj način glasati protiv "raskidanja veza Srba u Pokrajini sa državom Srbijom". Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.