Još jedna crkva na Severu Kosova: Kajkovčani dobijaju hram

U selu Kajkovo kod Leposavića počinje izgradnja nove crkve. Kamen temeljac osveštao je vladika raško-prizrenski Teodosije, a hram posvećen Stefanu Urošu II Milutinu gradi se na temeljima crkve iz 14. veka. Na novi hram meštani čekaju, po sopstvenom priznanju, više decenija, zbog čega su se članovi pedesetak domaćinstava složili da pomognu izgradnju kajkovačke crkve. Prilog su snimile kolege iz RTV "Mir". 

Upravo je vladika raško-prizrenski u svojoj besedi i istakao da su obnavljanje i izgradnja crkava i manastira najvažnije uloge vernika. 

"Blagodaću Božjom, danas smo se sabrali na ovom svetom mestu, na mestu gde je nekada postojala crkva – hram Božji, da bi i mi danas učinili dobar početak, osveštali i postavili kamen temeljac novoj građevini – crkvi Božjoj," kazao je on.

"Svi znamo da su naši vladari blagočestivi, verujući u Boga, uzdajući se u pomoć Božju – zidali hramove, podizali na zemlji koja im je od Boga data," dodao je.

Kajkovčani se nadaju da će upravo novi hram biti "mesto okupljanja, novih planova i slavlja". 

"Današnji dan – sveti dan za meštane ovog sela. Svi su srećni što su dočekali da se započne ovo svetilište," kazao je Mina Nešović.

"Raduje činjenica da smo se okupili i složili oko ovog projekta i dela, jer ovo ima ogroman značaj za naše selo i narod," kazao je Milutin Miletić. Dodaje da će izgradnja crkve sprečiti i iseljavanje iz ovog leposavićkog sela.

Pre gotovo tačno dva meseca u još jednom selu na krajnjem Severu Kosova počela je izgradnja crkve, takođe na starom crkvištu. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.