Svedok u Hagu: Šalja mi je u Kukešu 1999. zlostavljao oca

FOTO: FoNet/AP

Treći svedok optužbe na haškom suđenju pripadniku OVK Pjetru Šalji, kazao je da je Šalja mučio i zlostavljao njegovog oca u Kukešu, u Albaniji, u leto 1999.

Isti iskaz juče i prekjuče su pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu dali svedokova majka i brat, članovi albanske porodice iz Metohije.

Svi su se pozivali na ono što im je, posle 13 dana provedenih u pritvoru OVK u Kukešu, ispričao otac, odnosno suprug.

Šalja (54) je u četiri tačke optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo počinjeno između 17. maja i 5. juna 1999. nad pritvorenicima „OVK“ u fabrici metala u Kukešu.

Kao razlog zašto mu je OVK otela oca u Albaniji, današnji svedok je naveo to što mu je otac do 1997. tokom 35 godina bio policajac.

Zaštićeni svedok, označen brojem 7, preneo je sudu očeve reči da su ga, zajedno sa Šaljom, u Kukešu prebijali i maltretirali pripadnici OVK Sabit Geci i Džemšit Krasnići (Xhemsit Krasniqi).

U optužnici protiv Šalje, Krasnići i Geci su navedeni kao saučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu ispitivanja i mučenja pritvorenika u fabrici metala u Kukešu.

Oni su svedokovog oca u Kukešu ispitivali „kako je mogao da radi za srpsku policiju“, zahtevajući da potpiše priznanje „da je ubio 100 ljudi“.

„Zlostavljali su mog oca zato što je bio policajac i, kako su oni rekli, špijun“, izjavio je svedok broj 7.

Po svedokovim rečima, Šalja je u Kukešu njegovom ocu priznao da je on pucao na porodični kafić na Kosovu 1998.

Mučenje u Kukešu, po svedoku, ostavilo je teške fizičke i psihičke posledice na njegovog oca koji je potom umro.

Pre iskaza svedoka broj 7, Šaljin branilac Žan Luj Žilisen (Jean-Louis Gillisen) je danas unakrsno ispitivao svedokovu majku koja je juče dala glavni iskaz.

Svedokinja broj 6 je, na braniočevu sugestiju, potvrdila da je njen suprug razgovarao sa američkim novinarom Majklom Montgomerijem (Michael Montgomery).

Branilac Žilisen pitao je svedokinju da li je Montgomeri u tom razgovoru njenom mužu pomenuo „žutu kuću“ i „žuti mercedes“, na šta je ona odgovorila odrično.

„Da li je vaš suprug rekao nešto o trgovini organima“, pitao je Šaljin advokat, a svedokinja broj 6 rekla: “Nije“.

Po ranijem pisanju medija, novinar Montgomeri istraživao je tvrdnje da je OVK u Albaniji trgovala organima zarobljenih Srba.

Sugestiju o trgovini organima je, oslanjajući se na Montgomerijevo istraživanje, u memoarima prva objavila bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla).

Izveštaj Dika Martija (Dick Marty), specijalnog izvestioca Saveta Evrope, o tim tvrdnjama, objavljen 2011, doveo je do formiranja suda za zločine boraca OVK u Hagu.

Sud koji se zvanično zove Specijalizovana veća Kosova, 2015. je pod međunarodnim pritiskom formirala Skupština Kosova.

Pred tim sudom do sada niko nije optužen za ilegalnu trgovinu organima.

Suđenje Šalji biće nastavljeno sutra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.