Ambasadori u PR: Ne sudi se ‘OVK’, već pojedincima optuženim za ratne zločine – Pravda za žrtve je važna

Tači veselji krasnići i Seljimi

‘OVK’ nije ta kojoj se sudi, već pojedincima koji su optuženi za teške ratne zločine protiv čovečnosti, nestanak osoba i mučenje. Specijalni sud za Kosovo ima punu podršku, poručio je nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, u toku trajanja suđenja bivšem čelniku „OVK“, Hašimu Tačiju, i još trojici saoptuženih u Hagu.

Suđenje komandantima „OVK“ Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju počelo je danas u 9 sati na sudu u Hagu.

Sva četvorica, prema prvim informacijama, ponovo su se izjasnila o optužnici i krivici i negirala su odgovornost za zločine koji im se stavljaju na teret.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine. Tužilaštvo je do sada identifikovalo 312 svedoka. Optužnica uključuje navode o protivpravnom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i ubistvu, zločinima protiv čovečnosti, kako i odgovornost za nestanak i progone ljudi.

Hašim Tači je bio politički lider „OVK“ pre i tokom rata na Kosovu 1998/99, Kadri Veselji je bio šef obaveštajne službe „OVK“, Jakup Krasnići je bio portparol „OVK“, a Redžep Selimi je bio član glavnog štaba „OVK“.

Uoči ovog suđenja u Prištini je juče održan protest pod nazivom „Marš za pravdu“. Organizatori kažu da je protestu prisustvovalo 100,000 ljudi, a mediji da su demonstranti dolazili sa celog Kosova, ali i iz dijaspore. Svi oni imali su iste poruke – „Pripadnici ‘OVK’ se nepravedno drže u Hagu i biće proglašeni nevinim“.

Upravo na jučerašnji protest u Prištini, danas se u prvom delu svoje objave na Tviteru, osvrnuo nemački ambasador.

„Pravo na demonstracije je od suštinskog značaja u svakoj demokratiji, a jučerašnja manifestacija u Prištini pokazala je napredovanje građanskog društva na Kosovu“, naveo je.

Sa druge strane, ponovio je da „OVK“ nije ta kojoj se sudi, već:

„Pojedinci koji su optuženi za teške ratne zločine protiv čovečnosti, nestanak osoba i mučenje“.

Pravda za žrtve je i dalje važna – nema nekažnjivosti ni za koga

Punu podršku dao je Specijalnom sudu za Kosovo.

Da se današnje suđenje u Hagu odnosi na postupke pojedinaca, poručio je u međuvremenu i britanski ambasador u Prištini, Nikolas Abot.

Kaže da je za mnoge ljude na Kosovu ovo suđenje – moralni izazov.

„Posetio sam mnoge spomenike širom zemlje i u previše slučajeva, žrtvama kojima se odaje počast – još uvek je uskraćena pravda“, naveo je Abot na Tviteru.

Ipak, kako je istakao, smatra da je ispravno da „Kosovo ima hrabrosti da traži pravdu za druge žrtve i da primenjuje vladavinu prava na sve svoje građane, čak i u najtežim okolnostima“.

Naznačivši da se danas sudi isključivo pojedincima, dodao je da „ni ‘OVK’ ni borba Kosova za slobodu se ne sude i ne bi trebalo da budu“.

„Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz svoju intervenciju, kao deo NATO-a, kao pravi razlog da se spreči humanitarna katastrofa i da svi stanovnici Kosova žive slobodno od represije“, deo je njegove objave.

Poručio je i da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.