Odobren zahtev: EU šalje svoje predstavnike da nadgledaju lokalne izbore na Kosovu

Foto: KoSSev

Predstavnici Evropske unije i ove godine će boraviti na Kosovu za vreme izbora. Međutim za razliku od prethodnih – parlamentarnih, za predstojeće – lokalne, posmatračka misija EU biće sastavljena od mnogo većeg broja članova, saopštila je danas kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Vjosa Osmani uputila je još 18. juna zahtev Evropskom parlamentu i visokom zvaničniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozepu Borelju, s ciljem imenovanja posmatračke misije za predstojeće lokalne izbore.

Osmani je u međuvremenu dobila pozitivan odgovor.

Iz kabineta predsednice navode da će, za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora, za koje je misija EU uputila manji broj članova, sada, za lokalne izbore, EU biti prisutna „sa punom misijom“ i sve do potvrđivanja izbornih rezultata.

Precizirali su da je u pismu predstavnika Evropskog parlamenta naznačeno da je EU spremna za hitan početak pripremnih procedura za proces izbora.

Ujedno je Borelj u svom odgovoru koji je juče dostavio Osmani, kazao da će, nakon što je Evropski parlament imenovao svoje predstavnike, on imenovati šefa misije, koji će zajedno sa timom stručnjaka u narednim nedeljama doputovati na Kosovo.

Danas se ujedno oglasio ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog, koji je uručio pismo Borelja Vjosi Osmani, i potvrdio navode o slanju posmatračke misije.

U ovom pismu Borelj je izrazio uverenje da će konačni izveštaj Misije za posmatranje izbora, pomoći u podršci neophodnim budućim naporima ka izbornoj reformi rešavanjem preostalih preporuka EU za posmatranje izbora, naveo je u svom sopštenju Sunjog.

Lokalni izbori na Kosovu zakazani su za 17. oktobar, a pre dana je završen rok za prijavu političkih subjekata.

Kako je dan nakon isteka roka saopštio CIK, za lokalne izbore prijavilo se 94 političkih subjekata od čega 32 stranke, koalicija, 35 građanskih inicijativa i 26 nezavisnih kandidata.

Portparol CIK-a Valjmir Elezi saopštio je da je ukupan broj prijavljenih kandidata 4,920, od ​​čega 165 za gradonačelnike i 4,757 za odbornike skupštine opština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.