Kurti: Poslednji je trenutak za suočavanje sa prošlošću

Kurti
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) učestvovao je na sastanku radne grupe „Strategija za tranzicionu pravdu koja bi trebalo da objedini sve inicijative za suočavanje sa prošlošću“.

On je rekao da je ovo poslednji trenutak za dužno suočavanje sa prošlošću, dodajući da je ovo i poslednji trenutak za bavljenje svim onim što se dogodilo u poslednjem ratu na Kosovu:

„Merenje štete. Popravljanje. Ostvarivanje prava na istinu za žrtve zločina, preživele i njihove porodice“, rekao je Kurti na prvom sastanku Radne grupe za izradu Strategije za tranzicionu pravdu.

U svom govoru, on je naglasio da bi Strategija za tranzicionu pravdu trebalo da objedini sve inicijative započete kao rezultat zajedničkog izvora, a to je potreba za rešavanjem prošlosti.

„Ova strategija je napravljena sa glavnim ciljem da obezbedi platformu za delovanje i koordinaciju između inicijativa i da posluži kao referentna platforma za sve one koji se bave suočavanjem sa prošlošću“, dodao je on.

Kurti je dodao da je problem i istovremeno najveća greška Kosova kao države i vlade Kosova to što smo imali bezbroj ad hoc inicijativa, koje su u nedostatku koordinacije od strane države ponovile nalaze i nisu uspele da se adresiraju na odgovarajući način ili barem ne onako kako zaslužuju oni koji su pretrpeli štetu.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) rekla je da će biti posvećena „izradi sveobuhvatne strategije, fokusirajući se na žrtve i uz osetljivost prema rodnom aspektu“.

Ona je zatražila od radne grupe da se izrada Strategije tranzicione pravde vrši u stalnim konsultacijama sa građanima koji su pretrpeli posledice u ratu, tako da ova strategija najbolje odražava iskustva, potrebe i prava žrtava.

Sastanku su prisustvovali članovi Radne grupe za izradu Strategije tranzicione pravde, koju čine državni zvaničnici i stručnjaci za tranzicionu pravdu, advokati, predstavnici udruženja i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, oni koji dokumentuju zločine, predstavnici ambasada i lokalne i međunarodne organizacije na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.