Odlučili smo da odavde nema nazad

Goran Rakić
Foto: KoSSev

Sve glasine o iseljavanju srpskog naroda sa severa Kosmeta dolaze od neodgovornih pojedinaca, koji zarad jeftinih političkih poena pokazuju koliko su nedorasli situaciji.

Sve žešći pritisci koje Priština vrši na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji neće uplašiti Srbe pa da oni napuste svoje domove, poručuje u intervjuu za „Politiku” predsednik Srpske liste Goran Rakić. Ističe da je najveća podrška Srbima u pokrajini jasna poruka predsednika Aleksandra Vučića da neće dozvoliti proterivanje Srba. Rakić je i gradonačelnik u ostavci severne Kosovske Mitrovice, a na ovaj potez raskida s institucijama u Prištini, kao i ostala tri gradonačelnika na severu, odlučio se u novembru prošle godine, samo nekoliko dana pošto je Ramuš Haradinaj doneo odluku o drastičnim taksama na robu iz centralne Srbije i BiH.

Očekuje da će KFOR, u slučaju upada na sever Kosmeta, da spreči nasilje, ali i poručuje da je mir svima neophodan. Neodgovornim pojedincima koji plasiraju priče o iseljavanju Srba odgovara da su nedorasli situaciji i da nanose štetu svojim lažima.

Prošla su četiri meseca otkako je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH. „Alternativni prelazi” skoro da su hermetički zatvoreni, uz pojačanje pogranične policije, dronove, statične punktove, prisustvo ŠIK-a… Preti li građanima na severu Kosmeta humanitarna katastrofa?

Nastojanja Prištine da maksimalno oteža život Srbima na Kosovu i Metohiji ne prestaju. Jednostrani potezi, nasilni upadi, lažne optužnice protiv istaknutih Srba, blokiranje snabdevanja, najava otimanja „Trepče”… Prosto ne postoji nijedna akcija na štetu Srba a da je Priština nije preduzela. Želim da građani znaju da mi nećemo dobrovoljno da pristanemo da život na Kosovu i Metohiji stane. Uz jaku Srbiju i direktnu podršku naše Vlade Srbije uspeli smo da sprečimo scenario Prištine po kojem je trebalo da Srbi, zbog svih pritisaka, napuste svoje domove, crkve, institucije. Ponavljam, zahvaljujući podršci naše države i snažne potpore Srba širom naše zemlje nećemo dozvoliti humanitarnu katastrofu.

Svakodnevno se govori o upadu Rosu, potpomognutom „vojskom Kosova” na sever, zauzimanju „Trepče”, Jarinja i Brnjaka. Imate li poverenja u Kfor da će stati u odbranu Srba?

Svaki upad na sever Kosova i Metohije naoružanih formacija iz Prištine bio bi jasan signal da su lideri u Prištini odlučili da silom reše pitanja koja su otvorena u Briselu. Taj napad na mir i bezbednost bi morao da naiđe na jasan, odlučan i adekvatan odgovor KFOR-a, čiji je mandat zaštita mira i bezbednosti svih građana. Iako imamo loša iskustva, kada je u martovskom pogromu KFOR delovao neorganizovano i nespremno da zaštiti Srbe i naše svetinje, nadam se da će i ovaj smanjeni broj vojnika imati jasnu podršku svojih zemalja da spreči bilo kakvo nasilje.

Zvanični Beograd kaže da Srbe neće ostaviti na cedilu. Da li vam je poznato šta će Srbija da učini?

Jasna je poruka predsednika Vučića da neće dozvoliti proterivanje Srba, a to je u ovom trenutku naša najveća zaštita.

Priština najavljuje hapšenje viđenijih Srba. Može li da se dogodi novi upad na sever i hapšenja, kao 23. novembra prošle godine, ili kada su brutalno uhapsili Marka Đurića. Jesu li Srbi dovoljno budni?

Nema mesta panici i nervozi, ali nije naodmet biti na oprezu. Naši građani moraju da budu svesni da postoje krugovi u Prištini koji bi voleli da iskoriste bilo koji povod da upadnu na sever. Mi moramo sačuvati mir i prisebnost. Ne smemo ni na koji način da nasednemo na njihove provokacije. Ipak, ukoliko neko misli da su poziv na mir i bezbednost odraz naše slabosti i nesposobnosti, onda se grdno vara. Ovaj narod je odlučio da odavde nema nazad.

Privremene kosovske institucije su se nameračile na Prištinski univerzitet. Čini se da će ideju proširiti i na zdravstvo. Ako ove dve institucije srpskog sistema „odu” u paketu, otići će i srpski narod ne samo sa severa, već i s juga…

Jasno poručujem da su prosveta i zdravstvo bili, jesu i biće u sistemu Republike Srbije. Svaka insinuacija Prištine da će te institucije oteti od srpskog naroda će apsolutno naići na otpor zaposlenih u ovim sistemima. Nikada se nismo mešali u to ko leči i obrazuje Albance, tako da isto pravo tražimo i za nas.

Da li su tačne priče da se Srbi iseljavaju sa severa, ima li istine u tome, ili se glasine tendenciozno plasiraju?

Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nema iseljavanja Srba sa severa Kosmeta. Tu je najčešće reč o školovanju studenata na fakultetima koje mi nemamo na Prištinskom univerzitetu, ili neki drugi oblik usavršavanja. Štaviše, mi beležimo sve veći broj mladih koji kao studenti dolaze na Kosovo i Metohiju i onda tu ostaju, pronalaze posao, udaju se i žene. Sve glasine o iseljavanju dolaze od neodgovornih pojedinaca koji zarad jeftinih političkih poena pokazuju koliko su nedorasli situaciji u kojoj se nalazimo i nanose štetu svojim lažima.

PolitikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.