Nikola Ivanović: Porodica želi kažnjavanje krivaca; svedok posvedočio pratnju policijskih vozila; advokat: Nema opipljivih dokaza

Suđenje Oliveru Ivanoviću
Foto: KoSSev (arhiva)

„Porodica Olivera Ivanovića zaslužuje istinu i pravdu. Mi želimo da pravda bude sprovedena i da krivci budu kažnjeni. Sud će utvrditi ko su krivci, a ko nisu. Pridružujemo se krivičnom gonjenju“, kazao je Nikola Ivanović u sudnici danas.

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje optuženima za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Sudi se prema trećoj dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva.

Suđenje već kroz drugo ročište prati porodica Olivera Ivanovića. Na prethodnom ročištu 6. jula bila je prisutna prva Ivanovićeva supruga – Marina Ivanović, a danas – Ivanovićev najstariji sin Nikola Ivanović.

On je u svojstvu oštećenog dao iskaz u prištinskom sudu.

Kako je javio RTV Kim, koji je pratio suđenje u sudnici, Nikola Ivanović je potvrdio da je porodica razmotrila imovinsko pravni zahtev, ali da ga nije precizirala, već će to učiniti tokom suđenja.

Miroslav Ivanović: O ročištu sam saznao iz medija, razočaranje porodice

Ranije danas, advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović, kazala je medijima nakon ročišta da je i brat Olivera Ivanovića Miroslav Ivanović bio planiran kao jedan od svedoka, ali da iz suda „nisu uspeli da ga kontaktiraju“, te je pozvan naredni svedok na spisku.

Međutim, KoSSev je danas u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa Miroslavom Ivanovićem, koji je o nastavku ročišta bio informisan, kako nam je kazao, iz medija, te da nije primio nikakav poziv da se pojavi danas u sudu.

Porodica će biti nadalje na svakom ročištu i predstavljena punomoćnikom, kazao je Miroslav Ivanović ranije danas.

Vlajić: Isključivo sam bio kao prijatelj porodice, neću se više na suđenju pojavljivati

Mediji koji su pratili suđenje takođe su javili da je advokat Nebojša Vlajić došao na suđenje umesto oštećene Marine Ivanović, ali da sudija nije dozvolio da on prisustvuje današnjem ročištu, pošto je sud odlučio da Vlajić ne može biti branilac jer je ranije učestvovao u procesu, ali da ipak može biti svedok u ovom krivičnom predmetu.

U izjavi za KoSSev, Nebojša Vlajić je, međutim, objasnio da je on u sudnicu otišao danas isključivo u kapacitetu prijatelja porodice, posebno kao podrška Oliverovom sinu Nikoli, koji je prvi put otišao u Prištinu na ročište.

Vlajiću su pravila suda potpuno jasna, kaže, te zna da kao raniji svedok u istrazi, nije imao pravo da bude angažovan kao advokat. Zapravo je podsetio i na nedavnu situaciju u kojoj mu je iz istih razloga uskraćena mogućnost da bude advokat i optuženom Žarku Jovanoviću.

Vlajić se inače, kako nam je kazao, više neće pojavljivati u ovoj sudnici.

Ovo nije suđenje ubici i nalogodavcu, već nekoj grupi za neka krivična dela koja se samo dotiču ubistva

Tri godine nakon ubistva, za porodicu Ivanović ne postoji ohrabrenje.

„Baš naprotiv. Ima razočaranja. Ta neka politička sukobljavanja, to neko ćutanje pred ovim pitanjem, to se nastavlja od prvog trenutka od kako je započelo do dana danas. Sam slučaj ubistva i navodni rad na istrazi se populariše, ali pre svega u političke svrhe, ne u one stvarne, realne životne potrebe ovog naroda i porodice naravno“.

Ivanović je kazao da se ovim suđenjem ne sudi ni izvršiocu, ni nalogodavcu, već grupi ljudi za krivična dela koja se na „neki način samo dotiču samog događaja ubistva“.

„Ovo suđenje je za nas interesantno samo utoliko ukoliko bi na samom suđenju došlo do nekog podatka koji bi vodio ka nekoj drugoj glavnoj priči – ubistvu. Kada izvršioci dela i nalogodavci sa bilo kakvom pozadinom, pomagači u svemu ovome, budu seli na optuženičku klupu, sigurno će interesovanje porodice biti znatno veće“.

Svedok posvedočio da je Oliver Ivanović primetio pratnju policijskih vozila koja su se promenila pri prelasku sa juga na sever

Novina u današnjem ročištu bilo je to da su saslušana i prva dva svedoka tužilaštva, taksisti, od kojih i H.N. koji je 7. januara 2018, vozio sada ubijenog Ivanovića na sastanak u bazu KFOR-a južno od Ibra, preciznije – iz restorana „Kameni most“ do parkinga baze KFOR-a u Novom selu Mađunskom.

RTV Kim javlja, prenoseći iskaz taksiste, da je on, očekujući povratak Olivera Ivanovića, razgovarao sa jednom osobom na albanskom i pitao – „gde je otišao?“, na šta mu je lice odgovorilo: „U Kfor“.

Svedok nije mogao detaljno da opiše tu osobu, ali je kazao da je bila stara oko 40 godina, te da je vozio tamno zeleni „Reno“.

Istakao je i da ga je nepoznati muškarac sa parkinga pitao „da li će ga častiti kafom kada dođe u Mitrovicu“, zatraživši mu i broj telefona. Naveo je da mu je svoje podatke dao misleći da je kolega taksista.

Objašnjavajući detalje oko Ivanovićevog boravka u bazi Kfora, svedok je takođe rekao da se ubijeni političar u Kforu zadržao nešto više od sat vremena i da je tokom vožnje dugo razgovarao telefonom na engleskom jeziku.

Istovremeno, deo iskaza čini i svedočenje o tome da je taksista primetio da je iza njegovog vozila išlo vozilo policije, te da mu je Ivanović kazao: „Primetio sam da nas prate od kada smo pošli“.

Rekao je i da ih je policijsko vozilo pratilo do Bošnjačke mahale, da bi ih potom u severnom delu grada pratilo drugo policijsko vozilo, Golf karavan plave boje.

Svedok je kazao da osim sekretarice Silvane Arsović ne poznaje nijednog optuženog, a i nju poznaje kao sekretaricu Olivera Ivanovića. Na pitanje da li je možda čuo, video da neko dovodi u vezu Silvanu Arsović sa ostalim licima iz optužnice, izjavio je, javlja dalje RTV Kim, pozivajući se na izjavu advokatice Filipović, da nikada nije čuo da neko spominje Silvanu Arsović u tom kontekstu.

Tužilaštvo je do sada dostavilo spisak od 28 svedoka, uključujući tri zaštićena, a očekuje se da na svakom ročištu svedoči po tri svedoka.

Pantović: Svedočenje irelevantno za optužnicu

Advokati okrivljenih ostali su pri svojim ranijim iskazima da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode.

„Saslušana su dva svedoka koja su prilično irelevantna za optužnicu. Njihova svedočenja se ne tiču same optužnice. To su taksisti koji su prevozili Olivera i njegove službenike iz kancelarije, kada su u toku bile izborne aktivnosti, prevozili su ih da odnesu dokumenta. Rekao bih da to nema ni indirektne veze sa optužnicom“, kazao je za KoSSev advokat optuženog Žarka Jovanovića – Ljubomir Pantović.

Kaže da nije bilo „nikakvih talasanja“, te da se „nije tu ništa bitno desilo danas“, dodaje.

Za navode svedoka H.N. da su Ivanovića pratila policijska vozila, Pantović kaže da to opet spada u indiciju, ali ne i dokaz za lica koja su konkretno obuhvaćena optužnicom.

Pantović je potvrdio da bi takvo svedočenje moglo da bude važan dokaz za istragu o samom ubistvu ali ne i za ovu optužnicu. Međutim, podseća i na to da je Ivanović u tom periodu bio u obavezi da se javlja policiji, te se ne bi mogla isključiti ni mogućnost da je „neko rekao“:

„Dajte da vidimo kuda se kreće. Možda je iz nekog razloga bio interesantan. Ali opet, to nema direktnu i opipljivu vezu sa ubistvom. Neka indicija, sumnja jeste, ali teško da bi na osnovu toga moglo da se tvrdi da je neko iz policije učestvovao u planiranju ili izvršenju ubistva“.

Teško dokaziva optužnica, nema opipljivih dokaza

„Moj opšti utisak je da je optužnica teško dokaziva. Glavna zamerka je da nije potkrepljena dokazima. Čak i nešto što miriše na to da bi mogli da budu dokazi, opet su to više indicije, ili nekakve sumnje, a u krivičnom postupku za presudu, mora da postoje dokazi, dokazi koji van razumne sumnje potvrđuju krivicu. Ono što ja mogu da vidim na osnovu svog iskustva nisu dokazi tog kvaliteta.“

Inače, njegov branjenik, policajac Žarko Jovanović, „najbenigniji“ je deo slučaja. Pantović podseća na to da je on van grupe kojoj se sudi za organizovanje ubistva.

„Optužnica ima dva dela. Prvi deo je četvorka koji su, prema navodima tužilaštva, organizovana kriminalna grupa koja se udružila da isplanira i da potpomogne izvršenje ubistva Olivera Ivanovića – samo izvršenje i izvršiocima dela da se udalje sa mesta i ostanu neotkriveni“, objašnjava dalje Pantović.

Policajci Žarko Jovanović i Dragiša Marković su na drugoj strani izdvojeni iz te grupe. Jovanović se tereti da je zloupotrebio službeni položaj i da nije izvršio svoju dužnost, kako je propisano jer je podigao jednu čauru, zato što je bio u neposrednoj blizini u trenutku izvršenja ubistva, a pucnji se nisu čuli.

„Nije čuo pucnje, razgovarao je sa sekretaricom Silvanom i komšinicom koja je prva naišla, pitavši ih da li su nešto čule. Računao je da se desilo ono što je i već čuo na samom licu mesta, da je u pitanju bio srčan udar. Zato je uzeo čauru, pomislivši da je ona preostala od slavlja tokom Srpske nove godine. Čim se praktično osvestio nakon što se saznalo šta se dogodilo, vratio je čauru na zemlju. Postoje snimci, iako ih ja još uvek nisam video, ali kako su mi rekli, na njima se ne vidi da je on čauru stavio u džep – kako se navodi. Inače, tri čaure su pronađene na licu mesta, a tri nisu pronađene“.

Naredno ročište zakazano je za 14. septembar, a potom i 17. septembra

Prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Optuženi se terete i za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

I u trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića,

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Kako su tada naveli iz Specijalnog tužilaštva obrazlažući ovaj zahtev – reč je o „unutrašnjoj i poverljivoj stvari o čemu se ne mogu izjasniti“, preneo je Kallxo.

Mediji su takođe objavili navodnu odluku Osnovnog suda u Prištini, u kojoj se navodi da je jedan od razloga za podnošenje zahteva za ukidanje naloga to što Radoičić, od trenutka izdavanja istog – avgusta 2020, nije priveden pred pravosudne organe.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.