Vučić: Kao većina Srba ne mislim da je zamrznuti konflikt rešenje; Merkel za zajedničko tržište

FOTO: Buducnostsrbije

„Neka pitanja će se rešiti na kraju jednog procesa“, ovako je na pitanje nemačkog novinara u Beogradu o tome da li je priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU, odgovorila Angela Merkel. 

„Svako zna da nisu sve države članice EU priznale Kosovo“, kazala je nemačka kancelarka, govoreći da je ona za „pragmatičan pristup“.

„Pitanje se mora rešiti da bi i sadašnje države članice EU potvrdno odgovorile o pitanju procesa pristupanja EU, ali nema smisla razgovarati o kraju jednog procesa pre nego se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup. To pitanje neće nestati. Pitanje se mora rešavati ali ja sam za mapu puta gde se prvo rešavaju sva druga pitanja. Biće izgrađeno poverenje. Ne mogu sada odgovoriti za Srbiju ali znam šta je važno za EU. Neke stvari ćemo videti na kraju. Nadamo se da ćemo na kraju imati neki napredak. Moraju se rešavati druga pitanja“, odgovorila je Merkel.

Pozvala se na današnje nemačko jedinstvo, do kojeg, odnosno priznavanja granica dve Nemačke je došlo posle većeg protoka vremena.

„Koliko je dugo trajalo za rešavanje nekih stvari da bismo došli do sporazuma 2 plus 4. Stoga moramo da imamo mnogo razumevanja za sukobe i konflikte ali sam uvek za to da se pronađu putevi“, dodala je.

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Beograd oko 16.15 sati. Posetom Beogradu, započela je oproštajnu posetu regionu. Nakon što ju je srpski predsednik Aleksandar Vučić dočekao sa cvećem na aerodromu, ceremonijom ispaljivanja plotuna i sastanka u predsedništvu, obratili su se zajedno medijima.

Vučić za kompromisno rešenje, ne za poniženje

Srbija je veoma posvećena dijalogu, smatra da zamrznut konflikt nije dobro rešenje i da je dobro da dođemo do kompromisnog rešenja, te da samo u miru vidimo budućnost, preneo je Vučić ono što je kazao na razgovoru sa Merkel o Kosovu.

„Ja sam protiv zamrznutog konflikta. Ja, kao većina Srba, ne mislim da je zamrznuti konflikt rešenje i niko se ovim mojim rečima neće obradovati u Srbiji“, naglasio je.

„Mislim da je to dobro da rešava ova generacija, da ga ne ostavlja u nasleđe drugoj, ali to mora da bude kompromisno rešenje, a ne rešenje koje će da bude poražavajuće i ponižavajuće za Srbiju“.

Na pitanje da li će Srbija da „to i učini“ – prizna Kosovo, Vučić je potvrdio samo to da je rešavanje pitanja Kosova uslov za ulazak u EU.

„I kao što vidite, mi to ne krijemo pred našom javnošću. I večeras kad to posmatraju svi u Srbiji, nećete to čuti od mene. Nijednu reč kojom ću to da negiram, naša saznanja o tome šta su uslovi za ulazak u EU. I zato i vodimo taj dijalog na ozbiljan i odgovoran način. Ali kao što čujete u Prištini, da oni imaju svoj Ustav. Ima i Srbija svoj Ustav kojeg mora da se drži, ali smo spremni uvek da razgovaramo o svim mogućim kompromisnim rešenjima. Da ih ponudimo, da pre toga uredimo naše odnose kako bismo imali slobodan protok robe, usluga i dobara a onda sam siguran da će neka vrsta kompromisnog rešenja biti mnogo bliža i za jednu ili drugu stranu. Ali ako me pitate, da li smo svesni da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog pitanja – apsolutno smo svesni i znamo koliko je to teško za nas i problematično iz milion razloga.“

Kaže da je sa Merkel o tome „bezbroj puta razgovarao“ i kada su se slagali, i kada nisu.

„Ja sam se trudio da nikada ne lažem“, naveo je srpski predsednik, a sa tim se u obraćanju medijima složila i nemačka kancelarka.

I ona poznaje Vučića kao osobu koja „ne daje lažna obećanja“, sa njim se složila da su imali iskrene razgovore, te ga ohrabruje da ide ka pravnoj državi i pluralističkom društvu.

Više puta je naglasak stavila na važnost pravne i medijske reforme u Srbiji, o čemu je govorio i sam Vučić, naglašavajući da je Srbija mnogo toga uradila i da ima još prostora za unapređenje ova dva pitanja.

Merkel zna da je i pred Srbijom i pred regionom dugačak put, podsetivši na to da joj je Vučić dao „planove i naravno obećanja u vezi sa potrebnom reformom u pravosuđu“.

 

Podrška Merkel Otvorenom Balkanu

Merkel je iskazala snažnu podšku inicijativi Otvoreni Balkan, i samom Berlinskom procesu.

Ona kaže da „ne sme doći do toga“ da se neke zemlje odvoje.

„Ako neka zemlja kaže da se ne želi uključiti, ona se mora uključiti. Cilj je da se svih šest zemalja i uključe“, rekla je.

Podršku Berlinskom procesu i Otvorenom Balkanu ponovila je više puta, uz naglasak da Berlinski proces „nikako ne treba da zameni proces pristupanja“, već je njegova uloga da  poveže različita područja.

„Dosta toga smo već i postigli. Nadam se napretku u vezi sa zajedničkim ekonomskim tržištem“, kazala je kancelarka.

„Ovih dana ćemo moći da vidimo ono šta je najkonkretniji mogući rezultat rada kancelarke Merkel i na tome sam joj izuzetno zahvalan“, naveo je Vučić.

Kada uskoro Ursula Fon der Lajen bude došla u Beograd, ona će u roku od 15 dana potpisati ugovor sa Srbijom o putu Niš – Priština, a za mesec dana započinju konkretni radovi, dodao je srpski predsednik uz naglasak da je veoma ponosan upravo na rezultate Berlinskog procesa, a zasluga za to, kaže, pripada gošći iz Nemačke.

Sledi radna večera, koju kao domaćin priređuje srpski predsednik. Pre toga nemačka kancelarka imaće razgovore sa predstavnicima civilnog društva svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Ona je danas sa Vučićem obišla izložbu o vezama Srbije i Nemačke, obećavši 500,000 evra pomoći za Narodnu biblioteku koju je Vermaht uništio u Drugom svetskom ratu.

Poseta Angele Merkel je ključni događaj danas u Srbiji u politici i za medije. Prorežimske televizije emituju i specijalan program ovim povodom. Sam predsednik Vučić je važnog gosta, i „tremu“ koju ima, najavljivao i na svojoj Instagram stranici, hvaleći je više puta i tokom zajedničkog obraćanja medijima.

Pohvalio se uspesima i pomoći koju je, kako ističe Srbija, dobila od Nemačke. Tako je naveo da je 17,000 radnika radilo u nemačkim firmama u Srbiji 2014, a sada preko 70,000, te da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje preko 6 milijardi, uvećana za tri puta.

Ona će prenoćiti u Beogradu a sutra ide u Tiranu gde će imati razgovore sa predsednicima vlada regiona, među njima i sa Anom Brnabić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.